KOMEDIJE SLAVE

Najveći komad HAVC-ovog kolača Snježani Tribuson i Vitezu

21.06.2013 u 15:25

Bionic
Reading

U drugom, ljetnom krugu, HAVC je dodijelio financijska sredstva dugometražnim igranim filmovima Snježane Tribuson i Ivana-Gorana Viteza, novčano je podržao tri debitantska dugometražna filma te četiri kratkometražna igrana filma

Na samom početku recimo da većina filmova koji su dobili financijsku podršku (posebno dugometražnih) spada u žanr komedije te je za gotovo svaki film naglašeno da ima veliki potencijal postati kinohit. Ta činjenica dovoljno govori o smjerovima kojima hrvatski film ima namjeru koračati.

Vratimo se novcu. Nakon Matanića, Schmidta i Kušana, koji su svoj novčani kolač dobili u travnju, po 4,3 milijuna kuna za dugometražne igrane filmove dobili su Snježana Tribuson za film 'Sve najbolje' i Ivan-Goran Vitez za 'Vatreno krštenje Ljiljana Vidića'.

''Sve najbolje' je urbana komedija o samoći. Ispričana je kroz tri junaka čije su priče vrlo dobro ukomponirane u cjelinu', objasnio je umjetnički savjetnik za dugometražni igrani film Branko Schmidt, nastavivši: 'Uz predbožićno raspoloženje, film ima veliki kino potencijal.'

Vatreno krštenje Ljiljana Vidića', redatelja Ivana-Gorana Viteza i scenarista Zorana Lazića, 'urnebesna je montipajtonovska priča koja se zbiva u 1944. godini u partizanima, a priča o današnjem vremenu. Ima iznimno velik kino potencijal i siguran sam da će biti hit', dodao je Schmidt.


Novčanu podršku od HAVC-a dobila su i tri debitantska dugometražna igrana filma. Riječ je o 'Osmom povjereniku', Ivana Salaja i 'ZG80', Igora Šeregija koji su dobili po 3.250.000,00 kuna te 'Trampolinu' Katarine-Zrinke Matijević Veličan koji je dobio 2.800.000,00 kuna.

Osmi povjerenik' je 'izvanredna adaptacija romana Renata Baretića', rekao je umjetnički savjetnik Antun Nuić, dodavši: 'S obzirom na talent redatelja, mogao bi biti veliki kino hit kod nas, ali i vani'.

''ZG80' smješta priču u Beograd 1980-ih te je gradi oko gostovanja Bad Blue Boysa i njihovih eskapada po tom gradu', opisao je ukratko Nuić drugi film, nastavivši s trećim dobitnikom sredstava: 'Trampolin je izuzetno zanimljiva drama o nasilničkom odnosu majke prema kćeri.'

Nuić je dodao da je jako zadovoljan što se hrvatska kinematografija razvija u raznim pravcima te što svi projekti koji su prošli odgovaraju visokoj kvaliteti scenaristički i redateljskim promišljanjem scenarija. Ujedno, odabrani projekti su i produkcijski jasno zaokruženi.


Od snimljenih filmova 'lovu' su dobili filmovi 'Nije sve u lovi' Darija Pleića 280.000,00 kuna) i 'Simon Čudotvorac' Petra Oreškovića 1.100.000,00 kuna). Prvi, kako je istaknuo Schmidt, 'dobio je manje novca od očekivanog jer jako varira u kvaliteti i scenariju', dok ga je 'Simon Čudotvorac' ugodno iznenadio. 'Film je producentski iznimno zahtjevan s izvrsnim glumcima i režijom. Tek postoje određeni scenaristički problemi.'

Kratkometražne igrane filmove koji su prošli, njih četiri, predstavila je umjetnička savjetnica Jelena Paljan, dodavši na početku: 'Kratkometražni igrani filmovi posve se razlikuju tematski i žanrovski. Odabrani filmovi su upravo u kratkoj formi pronašli najbolji izraz.

Manjača' Tina Žanića 210.000,00 kuna) eliptično-hermetični je prikaz stanja mladića koji raskida sa svojim dotadašnjim životom vezanim uz ovisnost. 'Zvir' Miroslava Sikavice 430.000,00 kuna) tematizira slojevit odnos oca i sina koji se suočavaju oko rušenja bespravno građene kuće. 'Zvjerka' Daine Oniunas Pusić 260.000,00 kuna) mračna je i zločesta komedija o odnosu 75-godišnje kćeri i 100-godišnje majke. Junakinja filma 'Sanjala si da si sretna', Ivane Škrabalo 230.000,00 kuna) muči se s vlastitim demonima.


Novčanu podršku za razvoj dobila su četiri projekta: 'Čekajući Aleksi', scenaristice i redateljice Barbare Vekarić 120.000,00 kuna), 'Kamenski bluz' Sare Hribar 100.000,00 kuna), 'Moj privatni ratni zločinac', čiji scenarij potpisuju Ivona Juka i Nikša Kušelj, dok Juka potpisuje i režiju (120.000,00 kuna) te 'Argentinski tango' Milivoja Puhlovskog 120.000,00 kuna).

Dodijeljena su i novčana sredstva za razvoj scenarija u iznosu po 35 tisuća kuna i to sljedećim scenarijima: 'Dnevnik jedne Marije', Sanje Kovačević, 'Kratki izlet' Igora Bezinovića, 'Nosila je rubac zeleni' Sandre Antolić, 'Objektivna stvarnost' Dijane Bolanče Paulić, 'Posljednji Srbin u Hrvatskoj' Vladimira Gojuna i Predraga Ličine i 'Snajper' Damira Karakaša.

Sljedeća podjela novčanih sredstava bit će u jesen.