PRESUDIO USTAVNI SUD

Kataloniji zabranjen referendum o neovisnosti!

26.03.2014 u 11:49

Bionic
Reading

Španjolski Ustavni sud odlučio je da referendum o odcjepljenju Katalonije nije u skladu sa zakonom i da španjolske regije 'ne mogu jednostrano raspisivati plebiscit o samoopredjeljenju'

Prema odluci suda, 'svako pravo na odluku' o budućnosti Katalonije mora biti usklađeno sa španjolskim ustavom iz 1978. godine, kojim se predviđa jedinstvo te zemlje.

Ustavni sud proglasio je 'neustavnom i nevažećom' deklaraciju koju je usvojio regionalni parlament u Barceloni i u kojoj se navodi da Katalonija ima pravo na samoopredjeljenje, piše Klix.ba.

Predsjednik Katalonije Artur Mas u prosincu je najavio da će se referendum o osnivanju neovisne katalonske države održati 9. studenoga 2014, a španjolska vlada odmah je odbacila takvu mogućnost.

Jasno su to poručili i premijer Mariano Rajoy, odbacivši usporedbe sa Škotskom baš zbog španjolskog ustava, te ministar pravosuđa Alberto Ruiz-Gallardón, rekavši da se referendum 'neće održati jer naš ustav ne dopušta nijednoj autonomnoj zajednici da stavi na glasovanje ili na referendum pitanja koja se tiču nacionalnog suvereniteta'.

Međutim prema rezultatima posljednjih anketa, 59,6 posto stanovnika Katalonije želi neovisnost od ostatka Španjolske i žele da ta regija postane 'nova europska država'.