MUSTAFA DŽEMILOV

Vođi Tatara zabranjen povratak na Krim na pet godina

22.04.2014 u 13:31

Bionic
Reading

Mustafi Džemilovu, vođi krimskih Tatara, zabranjen je idućih pet godina pristup ukrajinskom području koje je u ožujku anektirala Rusija, priopćio je u utorak Medžlis, tatarska skupština na Krimu

Putujući u utorak ujutro s Krima u Kijev, 70-godišnjem Džemilovu je ruska granična policija izdala potvrdu kojom mu se do 19. travnja 2019. zabranjuje povratak u Rusku Federaciju, priopćio je Medžlis.

Taj je postupak proveden samo dan nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin prema krimskim Tatrima, od kojih su mnogi izrazili želju da ostanu ukrajinski građani, uputio gestu dobre volje. Masovnu deportaciju Tatara koju je 40-ih godina proveo Staljin, Putin je naime ukazom proglasio protuzakonitom te je Tatarima, kao i drugim manjinama, zajamčio autonomna prava.

Muslimanska zajednica Tatara dugo živi na Crnome moru i čini oko 12 posto od dva milijuna stanovnika Krima. Deportirani u središnju Aziju zbog navodne suradnje s nacističkim osvajačima, počeli su se vraćati na Krim 80-ih godina, a u velikom broju nakon raspada SSSR-a 1991.

Ukrajinska država te je godine priznala Medžlis kao predstavničko tijelo Tatara. Džemilov je bio predsjednik Medžlisa od utemeljenja 1991. do prošle godine. Ista zabrana izdana je i sadašnjem zamjeniku predsjednika Medžlisa Aslanu Omeru Kirimliju.