STIŽE OPTIKA

HT nudi superbrzi internet jeftino

01.09.2014 u 17:02

Bionic
Reading

Hrvatski Telekom počinje nuditi optičke Ultra MAX pakete po cijeni standardnih MAX paketa. Posrijedi su paketi bazirani na tehnologiji FttH (Fiber to the Home; optika do kućnog praga) koji nude deset puta veću brzinu u odnosu na MAX pakete za privatne korisnike

To će omogućiti pristup internetu po najvećim brzinama na tržištu u paketu od 241 kune mjesečno. Za razliku od bakrenih parica, optičke mreže nemaju ograničenja vezana uz broj korisnika i maksimalne brzine.

HT jamči za maksimalnu brzinu od 100 Mbit/s downloada i 20 Mbit/s uploada. FttH omogućuje zajamčenu brzinu do korisnika, za razliku od drugih ponuda na tržištu, gdje se ponuđena maksimalna brzina dijeli među korisnicima na optičko-kabelskoj mreži.

Paketi su prvenstveno namijenjeni postojećim korisnicima HT-ovih usluga, no mreža je dizajnirana tako da može prihvatiti i korisnike drugih operatora.


S brzinom preuzimanja od 100 Mbit/s jedna MP3 pjesma može se preuzeti trenutačno, film u standardnom formatu za oko dvije minute, a film u HD formatu za 15 minuta. Optička mreža može podržati do tri set-top box uređaja po kućanstvu.

Svi novi korisnici Ultra MAX2 i Ultra MAX3 paketa imaju osiguran flat rate u pristupu internetu. Osim toga, uz Ultra MAX pakete može se za 19 kn nabaviti i tablet računalo.

HT je svoju optičku mrežu izgradio u 15 hrvatskih gradova: Bjelovar, Slavonski Brod, Dubrovnik, Zagreb, Pula, Karlovac, Koprivnica, Čakovec, Osijek, Rijeka, Split, Šibenik, Varaždin, Vinkovci, Zadar. Također, optika je dostupna i u manjim mjestima: Bukovje Bistransko, Donja Bistra, Gornja Bistra, Jablanovec, Novaki Bistranski, Oborovo Bistransko, Poljanica Bistranska.

Optička infrastruktura o kojoj je riječ u vlasništvu je HT-a, no moći će ju koristiti i drugi telekom operatori.

Kako je rekao Richard Brešković, direktor za ponudu fiksnih i konvergentnih usluga i TV-a HT-a, ta kompanija trenutno ima oko sto tisuća korisnika pristupa internetu putem optike. U iduće dvije do tri godine mogli bi spojiti do još 150 tisuća korisnika, za što postoje tehnički preduvjeti i nisu potrebna velika ulaganja.

Ovaj je pomak omogućila i regulatorna agencija HAKOM, pomoću novih modela distribucije infrastrukture za krajnjeg korisnika, koji su omogućili 15 do 20 posto niže veleprodajne cijene. HT će, rekao je Brešković, i tijekom nadolazećih godina nastaviti veći dio ulaganja (čiji je ukupni iznos oko milijarde kuna godišnje) usmjeravati u razvoj optičke mreže.

Dostupnost usluge moguće je provjeriti u webshopu HT-a