IMAM ZAVAPIO

Zaustavite odlazak mladića iz BiH u ISIL

06.02.2015 u 11:28

Bionic
Reading

Poglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein Kavazović potvrdio je kako sama Islamska zajednica ima problema s onima koji na radikalni način tumače islam, no i s njima želi razgovarati iako, kako kaže, nikome neće dopustiti zagovaranje nasilja i mržnje prema drugima i drugačijima

Poglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein Kavazović pozvao je tijela državne vlasti da odlučnije reagiraju kako bi spriječili odlazak mladića iz te zemlje na ratišta u inozemstvu istaknuvši kako oni koji zagovaraju nasilje ne mogu biti dijelom zajednice što ju on predvodi.

"Islamska zajednica treba govoriti, a država mora raditi svoj posao. Ona mora to (odlazak na ratišta) sprječavati. Koliko će uspjeti, to je pitanje, ali država mora biti odlučna u tome", izjavio je Kavazović u intervjuu kojega je u petak objavilo sarajevsko "Oslobođenje".

Reis Kavazović je potvrdio kako sama Islamska zajednica ima problema s onima koji na radikalni način tumače islam, no i s njima želi razgovarati iako je jasno opredijeljena da neće dopustiti nikome zagovaranje nasilja i mržnje prema drugima i drugačijima.

"Svi oni koji krše osnovna načela islama, svi oni koji pozivaju na nasilje i čine nasilje ne mogu stati rame uz rame s našim imamima i Islamskom zajednicom", rekao je Kavazović dodajući kako se takve pojave moraju jasno osuditi.

Dodao je ipak kako Islamska zajednica ostaje otvorena za dijalog i s onima koji je napadaju i osporavaju.

"Naša vrata svima su otvorena, jer ne smijemo učiniti grešku da sve ljude koji misle drugačije u odnosu na to kako razmišlja IZ isključujemo iz društva i da ih tjeramo. Naprotiv, smatram da je važan razgovor s tim ljudima", izjavio je Kavazović pojašnjavajući kako se i osobno suočavao s neistomišljenicima koji su na svoj način tumačili islam.

Nedopustivim je ipak ocijenio izgrede poput nedavnog upada radikalnih islamista u jednu džamiju u Sarajevu koji su pritom, pozivajući se na svoje tumačenje islama, nasilno prekinuli podnevnu molitvu. Kazao je kako je jako važno ne podcijeniti takve izgrede, no istodobno valja razgovarati s onima koji prave takve izgrede.

Komentirajući zločine koji se diljem svijeta čine u ime muslimana Kavazović je rekao kako je sa stajališta islama jasno da svaki zločin mora biti osuđen, no zločin se također mora odvojiti od vjere.

"Vjera za to (zločine) nipošto nije kriva, krivi su ljudi, krive interpretacije vjere, kriva je nejasnost u našem izričaju, u našoj osudi i tu smatram da možemo učiniti više, da budemo glasniji u osudi zla", izjavio je Kavazović.