KONFERENCIJA F8

Ovo su sve promjene koje uskoro dolaze na Facebook

26.03.2015 u 06:43

Bionic
Reading

Tijekom svoje konferencije Facebook F8, održane u San Franciscu, Mark Zuckerberg i ostatak prisutnih predstavili su javnosti cijeli niz novosti koje ćemo uskoro koristiti na najvećoj društvenoj mreži

Facebook F8 tradicionalna je konferencija društvene mreže namijenjena programerima, dizajnerima i developerima svih vrsta. Jednako kao i prethodnih godina, i ove su predstavnici Facebooka prezentirali cijeli niz noviteta koje ćemo uskoro više ili manje koristiti.

Facebook poruke

Vjerojatno najveća novost predstavljena na konferenciji unapređenje je sustava poruka u sklopu Facebook Messengera. Facebook je odlučio ‘otvoriti’ platformu poruka programerima te im je omogućio da poveznicu na sustav porukica ugrade u ‘vanjske’ aplikacije. Prevedeno, bilo koja aplikacija odsad će moći sadržavati poveznicu na Facebook Messenger, što će pak omogućiti korisnicima da na ovoj platformi komunikacije koriste gif animacije, videosnimke, elemente drugih aplikacija te sva druga silna čudesa.

Ukratko, pomoću Facebook Messengera uskoro ćemo moći koristiti bilo što što programeri odluče implementirati.

Predstavljen je i Messenger Business, platforma koja će nam omogućiti da direktno porukicama na Facebooku komuniciramo s poslovnim subjektima koji su odlučili iskoristiti ovu mogućnost.

Promjene u videokomponentama

Baš kao što je to moguće s videoisječcima drugih web servisa, svi vlasnici web odredišta uskoro će moći ugrađivati videozapise objavljene na društvenoj mreži na svojim stranicama, što nam dosad nije bilo omogućeno.

Jednako tako, uskoro ćemo na našim zidovima moći gledati videoisječke snimljene pod 360 stupnjeva, što pak programerima otvara cijeli niz mogućnosti i aplikacija koje ulaze u sferu virtualne stvarnosti.

Promjene u sustavu komentiranja

Vlasnici web stranica koji na svojim entitetima koriste Facebookov sustav komentiranja odsad neće muku mučiti kako bi ‘ujedinili’ one u objavama na društvenoj mreži i na svojim web odredištima. Sada bi komentari u tim slučajevima trebali biti unificirani.

Još ponešto promjena

Programeri koji razvijaju aplikacije za Facebook moći će pristupiti novoj komponenti - Analytics for Apps - alatu koji će im pružiti detaljan uvid u podatke o onima koji koriste njihove aplikacije.

Facebook je predstavio i novi SDK, niz razvojnih alata koji će pak developerima omogućiti da razvijaju komponente društvene mreže na uređajima poput hladnjaka, pametnih domova, automobila i sličnima.

Kako bilo, Facebook je uzeo novi zalet i bit će izuzetno zanimljivo vidjeti kako će industrija iskoristiti sve ono što odsad nude predstavnici društvene mreže.