PISMO PREDSJEDNICI

Milanović: Smatrao sam da smo se dogovorili o načinu proslave 'Oluje'

19.04.2015 u 15:57

Bionic
Reading

Predsjednik Vlade Zorana Milanović odgovorio je predsjednici Republike Kolindi Grabar-Kitarović na njen prijedlog da se osnuje Državni odbor za proslavu "Oluje" pismom u kojem je izrazio spremnost za osnivanje Odbora, te poručio kako je smatrao da je na nedavnoj sjednici Vijeća za obranu usuglašeno da će istoga dana, 5. kolovoza, biti održana tradicionalna svečanost u Kninu i vojni mimohod u Zagrebu

Osnivanje Državnoga odbora Grabar-Kitarović dopisom je Milanoviću predložila početkom tjedna, a glasnogovornik Vlade Nikola Jelić Hini je u nedjelju potvrdio da je premijer pismom odgovorio predsjednici Republike.

"Budući da smo nakon nedavno održane sjednice Vijeća za obranu razgovarali o obilježavanju 20. obljetnice Vojno-redarstvene operacije Oluja, smatram da smo se dogovorili i usuglasili da se ta važna obljetnica obilježi 5. kolovoza tradicionalnom svečanošću na tvrđavi u Kninu i vojnim mimohodom u Zagrebu istoga dana", navodi premijer Milanović u pismenom odgovoru predsjednici Grabar-Kitarović.

"Svima u Hrvatskoj nedvojbeno je stalo do toga da se važna, 20. obljetnica Vojno-redarstvene operacije Oluja obilježi primjereno i dostojanstveno, stoga ne vidim razloge zbog kojih bi itko mogao biti protiv dogovora o održavanju svečanosti na tvrđavi u Kninu i vojnog mimohoda u glavnom gradu Hrvatske.

Spreman sam za dogovor o osnivanju Državnog odbora za organizaciju proslave 20. obljetnice Oluje kako bismo organizirali primjerene i dostojanstvene svečanosti", stoji u premijerovom pismu.

Grabar-Kitarović: akcija 'Oluja' jedan od najvećih hrvatskih praznika

Predsjednica Republike Grabar-Kitarović predložila je da u Državnome odboru za proslavu "Oluje" budu predstavnici njenog i ureda Vlade, predstavnici Hrvatskog sabora, parlamentarnih stranaka te zapovjednici iz "Oluje" kao i predstavnici vojske, policije i Glavnog stožera.

Hrvatska je predsjednica danas na Trsatu u Rijeci na novinarski upit može li se dogovoriti s premijerom Milanovićem oko obilježavanja oslobodilačke vojno-redarstvene akcije Oluje - ponovila kako ne želi da se bilo tko dijeli oko Oluje jer je to jedan od najvećih hrvatskih praznika i da se oko toga moramo dogovoriti.

Moramo uzeti u obzir i mišljenje građana o tome, posebno onih koji su sudjelovali u Oluji. Ja sam otvorena za sve prijedloge, istaknula je predsjednica Republike, dodajući da se to odnosi na mimohod u Zagrebu. O tim pitanjima treba razgovarati s Glavnim stožerom i ljudima koji organiziraju proslavu Oluje, naglasila je Grabar-Kitarović.