OPTUŽIO GA DA JE RADIO ZA UDBA-u

Manolić izaziva Karamarka: Pobij moju laž, ako možeš

05.06.2015 u 17:57

Bionic
Reading

Na teške optužbe Josipa Manolića, drugog predsjednika Vlade Republike Hrvatske, bliskog suradnika Franje Tuđmana te bivšeg visokog dužnosnika jugoslavenskih tajnih službi Udbe i Ozne, ali i šefa hrvatskog Ureda za zaštitu ustavnog poretka te nositelja drugih brojnih visokih dužnosti, iznesene u tjedniku Nacionalu - da je aktualni predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko bio suradnik Udbe - u HDZ-u već tri dana šute i ne daju nikakav odgovor

Nikakvu reakciju, komentar, demanti ili potvrdu nisu poslali ni na naš višekratni upit o Manolićevim optužbama.

Komentar nam nije htio dati niti bivši predsjednik Stjepan Mesić, čiji je Karamarko bio predstojnik ureda u prvom mandatu. Iz njegovog ureda rekli su tek da se priprema na put u Kinu i da ne mogu prekidati njegov odmor.

Zbog svega smo Manolića zamolili da prokomentira neobičnu šutnju iz najveće oporbene stranke, nakon tako ozbiljnih prozivki.

'Ne mogu oni (HDZ) demantirati, slušajte, još su živi ljudi i papiri koji to svjedoče, tako da mislim da je Karamarko svjestan te gluposti. Umjesto da kaže: Slušaj Joža, u nezgodno mi je sad vrijeme došlo iako su to stvari poznate, napravimo nešto da se ta stvar ublaži', objasnio je situaciju Manolić za tportal.

Podsjetimo, tjednik Nacional je u utorak objavio razgovor s Manolićem, koji je naglasio da bi se Franjo Tuđman, da je kojim slučajem išao provoditi lustraciju, prvo morao riješiti Karamarka jer je današnji šef HDZ-a radio za Udbu krajem 80-ih. Manolić tvrdi i da je Karamarkova veza u HDZ-u i dalje živa te da ga je Udba vrbovala jer je našla da je Karamarko imao vezu sa sitnim kriminalom.

Manolić je, kaže nam, protiv lustracije. 'Normalno da sam protiv jer ona ništa ne rješava. Ona ne rješava ni jednog portira da se zaposli', zaključio je Manolić. Ipak, ne može se izbjeći pitanje o trenutku u kojem optužba dolazi i možda o namjernoj političkoj podvali.

Dio javnosti već smatra ili će smatrati da je Manolić namjerno pustio priču o Udbi jer se bliže izbori, a u tijeku je i iznimno interesantno suđenje u Münchenu, bivšim šefovima jugoslavenskih tajnih službi Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču, gdje se očekuje da bi se mogle rasplesti neke od najcrnjih tajni hrvatske komunističke povijesti.

'Ni zbog jednog niti drugog, ali je objava priče u vezi s Karamarkovim antikomunističkim manifestom. To je broj jedan, a broj dva: On je izazvao i Kineze. Vidimo da su Kinezi doplovili do Jadrana jer je izazvao crvene. Što su ti crveni, tko su ti crveni, gdje su? U Hrvatskoj ih više nema. Znači da je Kineze izazvao', misli Manolić. To čime se bavi Karamarko, naglašava Manolić, više nije politika jer su to nakaradne stvari gdje se ljudima brani ono što se braniti ne treba niti može.

Nakon objave teksta u Nacionalu, Manolić tvrdi da ga je Karamarko pokušao posredno kontaktirati s pitanjem što misli kada sada izlazi sa svim tim te mu je poručio da je sve laž. 'Ja kažem, poznata su sredstva kojima se laži pobijaju – bilo sudskim putem, bilo na televizijskim ekranima, bilo kroz medije. Pa sad vi izaberite kojim metodama ćete tu laž pobijati', kazao je Manolić.