PLAĆE U ORUŽANIM SNAGAMA

Divili ste se vojnicima na mimohodu - znate li koliko zarađuju?

24.08.2015 u 06:52

Bionic
Reading

Nedavno održan vojni mimohod povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja u potpunosti je uspio, pokazavši u tolikoj mjeri spremnost naših oružanih snaga da su pojedini politički komentatori ishitreno zahtijevali da se parada ozakoni bez obzira koliko košta porezne obveznike. Pritom se nitko nije zapitao koliki su osobni dohoci sudionika u impresivnom mimohodu i jesu li oni zadovoljni koeficijentima koji su, primjerice, prije pet mjeseci nagnali šestoricu pilota akrobatske skupine Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Krila Oluje da raskinu ugovor s MORH-om i poslovnu sreću nađu u Omanu

Netko bi rekao da je odlazak pilota potvrda kvalitete kadrova, no jesu li zadovoljni plaćama i koeficijentima, ponajviše govori podatak o 2.000 radnih sporova koje djelatne vojne osobe vode radi isplate razlika plaće s osnove prekovremenog rada, rada u smjenama, dežurstava i straža, terenskih dodataka te razlika isplaćenih za godišnje odmore.

Prije dvije godine vojnički novčanici našli su se na udaru zbog odluke Vlade RH o smanjenju plaća od tri posto svim javnim i državnim službenicima, a istovremeno se proračun MORH-a stalno smanjuje, dok NATO, čiji smo član, zahtijeva upravo suprotno. Ipak, prema pravilniku o dodatku na plaću, djelatne vojne osobe mogu pojačati svoj budžet, no on ovisi o čitavom nizu stavaka.

Prema navodima predsjednika Sindikata djelatnika u vojsci i državnim službama Radimira Delića, djelatne vojne osobe popravljaju osobni budžet Pravilnikom o dodacima na plaću kojim se utvrđuju dužnosti s otegotnim uvjetima rada te se određuje način utvrđivanja prava na dodatak, iznos dodatka, kao i deficitarna zvanja i struke za koje se utvrđuje pravo na dodatak. Prema tom pravilniku, vrednuje se i dodatak za vojnu službu u iznosima koji variraju od pet do 40 posto od osnovne plaće za obične vojnike te do 115 posto za časnike.

Prema pravilniku, običan vojnik koji je raspoređen u satnije posebne namjene ili ima specijalističko zvanje padobranca, pirotehničara ili ronioca u prvoj godini svog službovanja može maksimalno zaraditi 8.272 kune bruto, a general zbora, kao najviši čin u Oružanim snagama, bez dodataka prima 27.101 kunu bruto plaće.

Najveće dodatke koji rastu usporedo s činom imaju malobrojni probni piloti na nadzvučnim avionima, koji iznose 80 posto na bruto plaću, te još rjeđi liječnici specijalisti, koji primaju 115 posto.


Infografika: Mihaela Maras / tportal.hr

Kako se prema pravilniku vrednuje dodatak za vojnu službu u iznosima koji variraju od pet posto do 24 posto od osnovne plaće, običan vojnik koji je u redovima Oružanih snaga više od godinu dana prima dodatak od pet posto, a on se uvećava za svaku godinu službe. Ukoliko je običan vojnik raspoređen u Bojnu za specijalna djelovanja, on može popraviti kućni budžet za 24 posto dodatka, što mu povećava plaću za 1.419 kuna.

Nešto niži postotak od 19 posto prima običan vojnik koji je raspoređen u mehaniziranu, motoriziranu i tenkovsku satniju gardijskih brigada, čime popravlja svoj bruto prosjek za 1.123 kune, a 14 posto dodatka, odnosno 827 kuna, ima vojnik ili mornar koji je raspoređen u Počasno-zaštitnu bojnu, Vojnoobavještajnu bojnu i Središnjicu elektroničkog izviđanja.

Dodatak od 12 posto i 709 kuna imaju vojnici raspoređeni u ostale postrojbe i mornari raspoređeni na brodove pomoćne namjene.

Postoji i dodatak za otežane uvjete rada, a pravo na njega ostvaruju djelatne vojne osobe raspoređene na letačkim, ronilačkim, padobranskim, plovidbenim, pirotehničkim te vojnopolicijskim dužnostima, kao i djelatnici koji rade u specijalnim i zaštitnim postrojbama te oni koji rade u uvjetima štetnima za zdravlje.

Tako, primjerice, vojnik padobranac ima dodatak na plaću u iznosu od 30 posto, što znači da povećava plaću za 1.773 kune, dok običan vojnik koji služi u izviđačko-ronilačkoj desetini ima pravo na dodatak od 40 posto, iz čega proizlazi da mjesečno zaradi 8.272 kune bruto. Običan vojnik pirotehničar, koji je osposobljen za stažiranje, dobiva dodatnih 20 posto na plaću koja tada iznosi 7.095 kuna, uz dnevni pirotehnički dodatak od sedam posto. Vojnopolicijski dodatak predviđa 40 posto djelatnicima satnije za posebne oblike osiguranja (zaštitu VIP-a) te djelatnicima raspoređenima na ustrojbena mjesta kriminalističke specijalnosti, a 30-postotni dodatak primaju djelatnici satnije specijalne Vojne policije.

Dodatak za obnašanje dužnosti štetnih za zdravlje u iznosu od pet posto dobivaju djelatne vojne osobe koje su u dodiru s otrovnim tvarima prve skupine, potom osobe koje rade na formiranju, punjenju i održavanju akumulatora u akumulatorskoj postaji, rukovatelji i tehnolozi materijalne imovine klase III. i klase V. u namjenskim objektima za skladištenje te osobe koje čuvaju i održavaju materijalne imovine klase III. i V, potom osobe koje ispituju kemijske postojanosti baruta, goriva i maziva, djelatnici na radarskim sustavima s utvrđenim elektromagnetskim zračenjem, kao i djelatnici koji rade u hiperbaričnim i hipobaričnim komorama, s rendgenskim uređajima, na sustavima elektroničkog izviđanja, ali i u podzemnim vojnim lokacijama. Time na plaću dobivaju još 295 kuna dodatka.

Što se izdašnosti dodataka tiče, u znatno boljoj poziciji su časnici, osobito oni iz redova Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, koji lete na nadzvučnim avionima. Naime, prema Pravilniku, pravo na letački dodatak imaju ovisno o tipu zrakoplova na kojem izvršavaju letačke zadaće, kategoriji spremnosti, dodatnom letačkom zvanju, razini letačke raspoloživosti za provedbu letačkih zadaća i važećem uvjerenju o zdravstvenoj sposobnosti.

Ukupni iznos letačkog dodatka za vojne letače čini zbroj dodataka za spremnost, dodatnu osposobljenost i razinu raspoloživosti, tako da vojni letači na nadzvučnim borbenim avionima imaju veći letački dodatak gotovo za polovinu od kolega koji lete na dozvučnim avionima i helikopterima. Primjerice, pilot bojnik čija bruto plaća prema određenom koeficijentu iznosi 10.347 kuna, ukoliko leti na MiG-u 21, prima dodatak na plaću od 40 posto pa mu svaki mjesec na račun 'sjeda' 14.485 kuna.

Bojnik na kanaderu ima upola manji dodatak, bez obzira na svu požrtvovnost i letenje u ekstremnim uvjetima dima, vatre, turbulencija i slijetanja na vodu, koje se smatra jednim od najtežih manevara. Ukoliko je pak bojnik probni pilot, onda ima pravo na dodatak u iznosu od 80 posto, pa bruto plaća naraste na 18.623 kune. Valja napomenuti kako termin dodatna osposobljenost označava nastavnika letenja, kapetana zrakoplova, probnog pilota, nadzornika letenja i probnog tehničara letača, a može se ostvariti dodatak samo za jednu dodatnu osposobljenost.

Prema Pravilniku o dodacima, u Oružanim snagama najviše se isplati biti liječnik specijalist koji prima dodatak od 115 posto zbog deficitarnosti njegovog zanimanja u vojnim postrojbama, ponajviše stoga što su oni kroničan nedostatak u redovima naše vojske. Prema tom izračunu, liječnik specijalist koji završi medicinski fakultet i specijalizira određenu granu medicine te potpiše ugovor s MORH-om odmah dobiva prvi časnički čin poručnika čija bruto plaća iznosi 8.376 kuna, a nakon što ga se rasporedi u neku od vojnih zdravstvenih ustanova, bruto plaća mu iznosi 18.008 kuna, što je gotovo identična plaća probnog pilota u činu bojnika koji je za tri ranga viši od poručnika. Njihovim kolegama zubarima, bez obzira na čin, pripada tek dodatak od 25 posto.

Valja napomenuti kako u susjednoj Sloveniji običan vojnik ima bruto plaću u iznosu od 8.300 kuna, što je otprilike 5.900 kuna neto, no zbog nedavnih rezanja proračuna, njima su ukinuti dodaci na plaću za povećan opseg poslova i opterećenja, koji su iznosili i do 30 posto osnovne plaće. Slovenskim vojnicima su, kao i našim, istovremeno smanjene naknade za putne troškove, što dodatno pridonosi nepopularnosti vojnog poziva s obje strane Piranskog zaljeva.