'NAŠ ČOVJEK NA TERENU'

Čavajda: Izbjeglice su psihički potpuno slomljeni ljudi

23.09.2015 u 09:39

Bionic
Reading

Dva dana zagrebački glumac bio je jedan od volontera koji su u Tovarniku pomagali sirijskim izbjeglicama čije su mu životne priče, kaže, slomile srce. Najviše ga je ganuo jedanaestogodišnji Iračanin Husein koji je u izbjegličkom kampu pomagao volonterima, a pritom nije skidao osmijeh s lica

Danas, kada mnogi svoju humanost i empatiju 'siju' na Facebooku iz udobnih fotelja, neki ljudi nisu se ograničili samo na virtualnu pomoć, već su se dali u akciju. Jedan od njih bio je i Mislav Čavajda, glumac koji se priključio skupini volontera koje su putem grupe Are you Syrious na Facebooku okupili Lejla i Luka Juranić. U punom kombiju odvezli su se do Tovarnika i na licu mjesta dva dana pomagali sirijskim izbjeglicama. Ono što su doživjeli, kaže glumac, nije lako ispričati.

'Kad ste tamo, ne stajete, drži vas adrenalin jer oko vas je toliko očajnih, tužnih, izgubljenih ljudi, potpuno psihički slomljenih. Razgovarao sam s mnogima, pokušao ih utješiti, ohrabriti. Mnogi od njih danima nisu čuli ništa o svojoj obitelji. Ta neizvjesnost ih slama, ne znaju kamo idu. Ne možete zamisliti koliki je to očaj i jad. Samo oni koji su bili tamo znaju o čemu pričam. Toliko sam tužnih životnih priča čuo u ova dva dana, više nego cijeli svoj život. Nikada se nisam osjećao neispavaniji, tužniji, sretniji, ispunjeniji... više svjestan i više živ. Ispružiti nekome ruku na taj način stvar je očuvanja humanosti', kaže Mislav.

Među mnoštvom izbjeglica našao se i 11-godišnji Husein iz Iraka, a svojim je osmijehom zarobio Mislavovo srce. 'Prišao nam je i pitao može li pomoći. Divan, pristojan, radišan, nasmijan... ne znam što bih još lijepog rekao o njemu, jer on je posebno biće. Ganuo me svojom voljom da pomogne, a i sam je s obitelji bio dio te izbjegličke kalvarije', prisjeća se glumac svog malog prijatelja. Među volonterima u Tovarniku, otkriva Mislav, bilo je najviše Austrijanaca, Šveđana i Mađara. Iznenadila ga je besprijekorna organizacija tih volonterskih udruga i kaže da su bolje organizirane od Crvenog križa.

'Nas su pitali za kruh i vodu. Ne znam kako se to organizirao Crveni križ, ali ono što sam vidio nije bilo ni za kakvu pohvalu', rekao nam je Čavajda.

Oni koji su zaslužili samo lijepu riječ, poručuje Mislav, hrvatski su policajci. Bio je ponosan gledajući ih s koliko strpljenja pokušavaju smiriti ljude i napetu situaciju. 'Nekad je bilo toliko napeto da ste očekivali da će svaki čas eskalirati agresija, no to se zahvaljujući hrvatskoj policiji nije dogodilo. Sjajno su obavljali svoj posao i može nam biti samo na čast to kako su tamo djelovali i pomagali', ispričao nam je glumac koji humanost ne glumi, već je prakticira.


'I među onima kojima pomažeš ima pomagača. Sretni pomagač Husein' - potpisao je Mislav fotografiju 


Prizori sa željezničke postaje u Tovarniku te iz kampa koje je Čavajda snimio

I glumica Ornela Vištica na Facebooku je ispričala kako je izgledao njezin susret sa sirijskim izbjeglicama baš na njezin rođendan. Ni njezina pomoć nije izostala, kao ni ona glazbenika Hrvoja Rupčića i njegove djevojke Ivane, čije je iskustvo s jednom od izbjeglica bilo jedinstveno. Među onima koji su napunili svoje prtljažnike hranom i vodom za izbjeglice bili su i iluzionist Luka Vidović te spisateljica Milana Vlaović... ali zasigurno i mnogi drugi koji su u svojoj pomoći odlučili ostati tihi i anonimni. 


'Da biste znali što se događa, čovjeka trebate gledati u oči i pružiti mu ruku', poručila je Vištica