TREĆI PROGRAM

Hromadžić u eteru govorio o cenzuri vlastite emisije pa dobio otkaz

03.05.2016 u 18:30

Bionic
Reading

U utorak ujutro, dan nakon što je u eteru Trećeg programa Hrvatskog radija profesor na Filozofskom u Zagrebu Hajrudin Hromadžić emisiju ‘Okrugli stol’ završio iskazom o cenzuri svog prijašnjeg rada, njemu i njegovoj kolegici Katarini Luketić putem maila stigla je obavijest da im HRT otkazuje suradnju zbog financijskih razloga, a Hromadžiću i zbog privatizacije etera

‘Okrugli stol’ emitira se ponedjeljkom na Trećem programu Hrvatskog radija, a bavi se pitanjima s područja društvenih i prirodnih znanosti, otvara teme aktualnih kulturalnih i društvenih fenomena, o kojima kroz dijalog i polemiku razgovaraju stručnjaci s određenih područja. Voditelji su ‘Okruglog stola’ Hajrudin Hromadžić, profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, Katarina Luketić, teoretičarka kulture te Irena Miličić, urednica nakladničke kuće Jesenski & Turk, a serijal uređuje Manuela Frkić Žaja.

Nakon što je u ponedjeljak Hajrudin Hromadžić zaključio svoju emisiju na temu sekularnog društva, za odjavu je odlučio pročitati tekst kojem je bila namjera, kako je rekao za tportal, ‘odgovoriti na pitanja slušatelja zašto neke njegove prethodne emisije nisu bile naknadno objavljene na internetskim stranicama HRT-a', što je uobičajeno i u svom istupu upozorio je na cenzuru vlasitite emisije. Riječ je o emisiji o slobodi medija u kojoj je ugostio Slavicu Lukić, Natašu Škaričić i Suzanu Kunac.

U razgovoru za tportal Hromadžić je rekao da je svjestan kako je to direktan povod prekidu suradnje. Rekao je da je da su pritisci na njega počeli i ranije sugestijama da pripazi na odabir tema i gostiju. U prethodnim emisijama serijala tematiziralo se haške presude, klerikalizaciju hrvatskog društva, govor mržnje.

U izjavi za Kulturpunkt Katarina Luketić rekla je da je problema bilo i s njenom emisijom u kojoj su o haškim presudama diskutirali Dejan Jović, Vesna Teršelič i Eric Gordy, emitiranom 4. travnja. Tema je odobrena tek nakon što je zaprijetila raskidom suradnje.

‘Danas u 10.40 stigao je otkaz o suradnji, obavijest od urednice Žaja, a na zahtjev nove glavne urednice Trećeg programa Hrvatskog radija Nevenke Dujmović, da se suradnja prekida zbog financijskih razloga, a meni je zamjereno da sam privatizirao eter. Emisiju će do kraja sezone raditi bivša urednica Trećeg Rajka Rusan’, rekao je za tportal Hromadžić. ‘Meni je to neprihvatljiv način. U emisiji sam gajio pristup zbog kojeg sam i pozvan da radim tu emisiju 2013.’, zaključio je Hromadžić objasnivši da zamjerku da mu izbor gostiju nije ideološki balansiran ne prihvaća jer to nije koncept koji smatra uvjetom profesionalnosti.

Do zaključenja teksta nismo dobili reakciju HRT-a.