KRATKI PORTRET

Pogledajte što Zagrepčani misle o Europi i izbjeglicama

29.07.2016 u 14:46

Bionic
Reading

Institut za demokraciju iDEMO od siječnja do kolovoza provodi svoj prvi projekt razmjene mladih, pod nazivom 'Democracy requires involvement!/Demokracija traži uključivanje!', podržan od Europske Komisije u sklopu programa Erasmus+, za čiju je provedbu u Republici Hrvatskoj zadužena Agencija za mobilnost i programe EU-a

Projekt 'Democracy requires involvement!' desetodnevna je razmjena mladih (youth exchange) namijenjena mladima (studentima, volonterima, itd.), koji su istraživali i učili o temama kao što su europsko građanstvo, aktivna participacija, razvoj civilnih inicijativa i tako promovirali civilne vrijednosti i osigurali sudionicima priliku da razviju relevantne i kvalitetne vještine i kompetencije u području aktivnog građanstva.

Razmjena je okupila 32 sudionika iz pet europskih zemalja uključujući Hrvatsku: Litve, Portugala, Rumunjske i Slovenije. Naši partneri u projektu su udruge FIXMEDIA Zavod za razvoj filmske ustvarjalnosti Ljubljana, Slovenija; Unique projects, Kaunas, Litva; Asociatia Tinerilor Activi Civic, Galati, Rumunjska i Associação Spin para o Intercâmbio, Formação e Cooperação entre os Povos, Lisabon, Portugal.

Motiv za provođenje ovog projekta bili su zabrinjavajući trendovi uočeni u analizi potreba koja je pokazala nisku razinu participacije mladih u demokratskim procesima i civilnom društvu općenito.


Razlozi leže u lošem poznavanju demokracije i procesa donošenja političkih odluka, nedostatku povjerenja u vladine i nevladine institucije i, najvažnije, u činjenici da se mladi osjećaju bespomoćnima te ne uočavaju prilike za iniciranje promjena.

Kako bi se postigli projektni ciljevi, razmjena je osmišljena kao spoj radionica, tribina, predavanja, grupnog rada, simulacija i vježbi povezanih s temom uključenosti u demokratske procese i civilno društvo. Najvažniji će fokus biti na razvoju osjećaja za inicijativu i uključivanje te prepoznavanju prilika za razvoj inicijativa u lokalnoj zajednici.

Tijekom razmjene sudionici su također naučili kako snimiti video i time poslati poruku široj javnosti o gorućim temama. Video koji izdvajamo jest 'Portrait of Zagreb', kratki dokumentarac koji razgovorom sa Zagrepčanima otvara teme europskog građanstva i izbjegličke krize.