DIGITALNI FENOMENI

Dobivate li svoju dnevnu dozu zabave na Facebooku?

25.09.2016 u 09:25

Bionic
Reading

Sigurno ste ih primijetili jer ih na Facebooku ima na tone. Nastale su kako bi nas zabavile, ubile dosadu, informirale, podučile, nadahnule... Dobro došli u svijet stranica Dnevna doza

Stranica s nazivom 'Dnevna doza' na Facebooku je puno i vrlo su raznovrsne. Obično okupljaju zajednicu zainteresiranu za neku temu, osobu, kulturni fenomen... Iako ima i ozbiljnih, većina je zabavnog karaktera ili to nastoji biti. Prilično su popularne, kako u Hrvatskoj tako i u bližoj regiji.

Među najzastupljenijima je humoristična stranica 'Dnevna doza buraza'. Ne toliko po broju ljudi koji ih prate - iako ni to nije zanemarivo - već po broju pokrenutih stranica. Prestali smo ih brojati nakon 50. Ako se želite upustiti u istraživanje mudrolija koje burazi dijele s ostatkom svijeta, počnite s ove dvije: 'Dnevna doza buraza' i 'Dnevna doza buraza'.

Kad smo već kod izmišljenih likova, čini se kako je prilično omiljena stranica 'Dnevna doza prosječnog Rvatine', dok je među regionalno hrvatskima popularna 'Dnevna doza prosječnog Dalmatinca'

'Dnevna doza poruka roditelja' objavljuje zabavne poruke (stvarne ili izmišljene, tko će ga znati) koje su roditelji poslali djeci mobitelom ili putem društvenih mreža.


'Dnevna doza lijepog' i 'Dnevna doza inspiracije' žele nadahnuti, potaknuti, ohrabriti, razvedriti...  U sličnom stilu je i 'Dnevna doza kreativnosti', samo što je više usmjerena na praktične ideje i savjete.

S druge strane, 'Dnevna doza glupih činjenica' nudi... Pa naziv govori dovoljno, zar ne?

I poznate osobe dobile su stranice koje ih prate. Tako, recimo, 'Dnevna doza Drage Ćosića' bilježi i objavljuje umotvorine HTV-ovog komentatora.

Neke od dnevnih doza posvećene su TV serijama koje su stekle kultni status. Recimo, 'Dnevna doza Bitangi i princeza' ili 'Dnevna doza Večernje škole'.

Ima i stranica koje su se ozbiljno posvetile predstavljanju lika i djela političara. Jedna od njih je 'Dnevna doza Stjepana Radića', koja nudi fotografije, citate i druge dokumente vezane uz vođu Hrvatske seljačke stranke u razdoblju između dva svjetska rata.

'Dnevna doza politike' vrti viceve na račun političara. Koliko vidimo, na meti su najčešće SDP i koalicijski im partneri iako im ni Živi zid nije stran.

Teoretičare zavjere gotovo je nemoguće izbjeći na internetu. Facebook nije iznimka. Jedna od praćenijih stranica je 'Dnevna doza prosječnog teoretičara zavjere'.