ETO PROBLEMA

EU zabrinuta zbog podataka koje Windows 10 prikuplja o nama

21.02.2017 u 11:59

Bionic
Reading

Microsoft treba objasniti koje vrste osobnih podataka obrađuje i u koje svrhe. Bez tih informacija korisnici nemaju dovoljno spoznaja o tome o čemu daju pristanak, pa stoga taj pristanak nije valjan, smatraju predstavnici europskih regulatornih agencija

Prije nekoliko tjedana iz Microsofta je stigla najava promjena vezanih uz operativni sustav Windows 10 koje nam nude veću mogućnost kontrole oko načina na koji prikuplja podatke o nama putem uređaja i usluga. Među novitetima bili su nova upravljačka ploča za privatnost, novo sučelje za postavke privatnosti u uređajima s objašnjenjem tipova podataka koje Microsoft prikuplja i slojeviti načini kako ih možemo uključiti ili isključiti.

Poslije se pokazalo kako su nove mjere za poboljšanje računalne sigurnosti i zaštite privatnosti najavljene nakon što su švicarski regulatori zaduženi za zaštitu podataka 2014. godine pokrenuli istragu protiv Microsofta. Spomenute mjere nastale su u suradnji sa švicarskim vlastima kako bi Microsoft udovoljio njihovim zahtjevima.

No, što je dobro za Švicarsku nije, čini se, dovoljno dobro za Europsku uniju. Skupina zastupnika europskih regulatora koji se bave podacima i privatnošću Article 29 Working Party poslala je divu iz Redmonda pismo 2016. u kojem su izrazili zabrinutost oko načina na koji ta tvrtka prikuplja i pohranjuje podatke te kako o tome obavještava korisnike. Pismo je poslano prije no što su iz Microsofta objavili nove mjere.


Zastupnici su se nedavno ponovno oglasili, ustvrdivši kako su i dalje zabrinuti zbog razine zaštite koju Microsoft pruža osobnim podacima njegovih korisnika.
Među zemljama zbog kojih su zastupnici zabrinuti je Francuska, gdje je nacionalna regulatorna agencija CNIL lani optužila Microsoft za prikupljanje previše podataka od korisnika Windowsa 10 bez njihovog pristanka, a kritizirali su i pojedine sigurnosne značajke tog operativnog sustava.

Iz skupine Article 29 Working Party istaknuli su kako Microsoft putem Windowsa 10 prikuplja podatke za raznovrsne svrhe, uključujući i oglašavanje te dodali kako bi u Redmondu 'trebali jasno objasniti koje vrste osobnih podataka su u obradi te u koje svrhe. Bez tih informacija korisnici nemaju dovoljno spoznaja o tome o čemu daju pristanak, pa stoga taj pristanak nije valjan.'

Dodali su i kako je Microsoft spreman surađivati kako bi spor bio razriješen.

Više:Reuters