ZAHVALJUJUĆI RIMCU

[FOTO/VIDEO] Hyundai RM20e; Sljedeća generacija N Performance modela

28.09.2020 u 12:04

Bionic
Reading

S eksplozivno snažnim elektromotorom od 596 kW (810 KS) s okretnim momentom od 960 Nm, očekuje se da će RM20e za manje od tri sekunde ubrzavati od 0-100 km/h i u 9,88 sekundi od 0-200 km/h

Hyundai je na međunarodnoj izložbi automobila u Pekingu predstavio sljedeću generaciju elektrificiranog RM20e Racing Midship Sports Car sportskog coupé automobila. RM nomenklatura odnosi se na stražnji pogon 'Racing Midship' N prototipskog modela, konfiguraciju središnje postavljenog pogonskog sklopa, temeljni diferencijator dizajna koji daje idealnu ravnotežu u upravljanju i okretnost iz niskog polarnog momenta tromosti.

Ova RM platforma omogućuje inženjerski 'kotrljajući laboratorij' za ispitivanje tehnologija visokih performansi, s izvanrednom povezanošću s asfaltom pri svim brzinama i uvjetima vožnje. Ova svojstvena ravnoteža i prianjanje također su bitni za spajanje ogromnih 596 kW (810 KS) i 960 Nm okretnog momenta RM20e na promjenjive površine ceste.

2012. Hyundai je započeo projekt RM za razvoj i povezivanje novih tehnologija motorsporta visokih performansi s budućim N modelima. Od pokretanja projekta RM, postojala je progresivna evolucija RM serije, uključujući: RM14, RM15, RM16 i RM19. 2019. godine prvi Hyundaijev električni trkaći automobil razvijen je za seriju električnih turističkih automobila eTCR: ‘Veloster N eTCR’, koji je predstavljen na salonu automobila u Frankfurtu. RM modeli progresivno su podvrgnuti opsežnim ispitivanjima radi provjere valjanosti naprednih tehnologija, uočavanja njihovog učinkovitog povećanja performansi i poboljšanja za primjenu u budućim N modelima.

'Naš novi elektrificirani RM20e naglašeno dovodi provjerenu RM platformu u novo, ekološki orijentirano desetljeće 21. stoljeća i proširuje ograničenje snage elektrifikacije u normalnim cestovnim okruženjima. RM20e predstavlja revolucionarno novo poglavlje u elektrificiranim performansama za seriju Racing Midship, a naši N inženjeri nastavljaju prikupljati vrijedne uvide na polju dinamike performansi bez emisija.' Rekao je Albert Biermann, predsjednik i voditelj odjela za istraživanje i razvoj u Hyundai Motor Group.

S eksplozivno snažnim elektromotorom od 596 kW (810 konjskih snaga) s okretnim momentom od 960 Nm, očekuje se da će RM20e za manje od tri sekunde proizvesti vrhunska eksplozivna ubrzanja od 0-100 km/h i 0-200 km/h u 9,88 sekundi. RM20e koristi svoj središnje postavljeni motor i raspored stražnjeg pogona kako bi postigao vuču potrebnu za ovu razinu ubrzanja. RM20e kombinira razine performansi, ravnoteže, kočenja i prianjanja sličnih trkaćim vozilima, zadržavajući pritom svakodnevnu tišinu, odzivnost i sposobnost vožnje na cesti. Maksimalna brzina za cestovnu upotrebu mu je više od 250 km/h. Minimalna visina od podloge RM20e je 80 mm. Dimenzije guma sprijeda su 265/35R19 (felge 19 "X 10"), a straga 305/30R20 (felge 20 "X 11"). Naravno, radi se o jednodijelnim laganim kovanim naplatcima od aluminijske legure.

Hyundai RM20e je coupé dvosjed s troja vrata ( struktura karoserije Veloster N) dimenzija: duljina 4319 mm, širina 1945 mm, visina 1354 mm, međuosovinski razmak 2672 mm. Od aerodinamičkih dodataka ima prednji razdjelnik, veliko stražnje spojler krilo, stražnji difuzor zraka. Ovaj elektromotor koristi 800-voltnu tehnologiju i bateriju od 60 kWh (vršna snaga 600 kW), nazivni napon od 605 V te vršni napon od 705 Volti.

Vrhunski elektrificirani pogonski sustav RM20e osigurava nultu emisiju u kombinaciji s uzbudljivim ubrzanjem. Kako se Hyundai može pohvaliti vodećom raznolikošću rješenja s pogonom na električni pogon, uključujući proizvodne pogone HEV (hibrid), PHEV (plug-in hibrid), BEV (električno vozilo s baterijom) i FCEV (vodikove gorive ćelije), cijeli spektar elektrificiranih pogonskih sklopova dostupan je za testiranje na ovoj platformi sportskih automobila visokih performansi.

Hyundaijevo nedavno ulaganje i strateško partnerstvo s Rimac Automobilima olakšalo je zajednički razvoj i prototipa BEV i FCEV. Elektrificirana RM platforma nastavit će se razvijati zajedno s rastom ovog partnerstva s hrvatskom tvrtkom Rimac Automobili. Nadalje, Hyundai Motor Group postavila je strateški plan za primjenu 44 ekološki prihvatljiva modela do 2025. godine, vodeći marku Hyundai N u prvi plan ekološke odgovornosti.

'Prototip sportskog automobila RM20e jasno signalizira buduće težnje za elektrificiranom markom za Hyundaijevom performansnom N markom, premještajući N u prestižni stil performansi na razini superautomobila. Krećući se naprijed, Hyundai N ne samo da povećava otkucaje srca u minuti putem snažnih motora s unutarnjim izgaranjem, već i trenutnim momentom i ekološkom održivošću pouzdanih elektrificiranih pogonskih sklopova. RM20e dokazuje da N uzbuđenje u vožnji neće biti ugroženo, čak ni u elektrificiranim varijantama modela. ' Rekao je Thomas Schemera, izvršni potpredsjednik i voditelj odjela za proizvode u Hyundai Motor Group.

‘N’ Hyundaija N označava Namyang, dom Hyundaijevog globalnog centra za istraživanje i razvoj u Koreji od 1995. godine, gdje je rođen N koncept, i Nürburgring, dom Hyundaijevog europskog testnog centra. Bliska veza između Namyanga i Nürburgringa stvorila je temelje za N, nadovezujući se na motosport iskustvo tvrtke da bi donijela uzbudljivu cestovnu dinamiku za one kupce koji istinski vole vožnju. Sam logotip 'N' utjelovljuje ovu ideju, jer simbolizira klasičnu šikanu na cestovnom putu.

Tehnologije visokih performansi Hyundai Motor N bruse se na kultnoj stazi Nürburgring Nordschleife. Svaki automobil koji će sudjelovati u ubrzanim testovima izdržljivosti Hyundai Motor, stazu će prevaliti 420 do 480 puta i u mokrim i u suhim uvjetima, simulirajući preko 160.934 km (100.000 milja) teške vožnje u samo četiri kratka tjedna. Nürburgring, sa 73 zavoja i 20,9 km asfalta, smatra se jednom od najizazovnijih staza na svijetu, s naslijeđem kojem nema premca. To je također motorsport kompleks i dom vlastitog ispitnog centra od 3600 četvornih metara, kojim upravlja Hyundai Motor Europe Technical Center.

Hyundai RM20e Racing Midship Sports Car Izvor: Promo fotografije / Autor: Hyundai