kopija?

[FOTO/VIDEO] Ineos Grenadier će biti istinski terenac; hoće li biti bolji i od originalnog Defendera?

07.07.2020 u 14:18

Bionic
Reading

Ineos je odabrao obitelj motora BMW B57/B58, pa će Grenadier imati modularni 3-litreni benzinski ili dizelski šesterocilindrični motor, koji snagu na podlogu prenosi preko 8-stupanjskog automatskog ZF mjenjača sa zasebnim reduktorom sporih brzina

Jučer smo objavili vijest kako Mercedes-Benz namjerava prodati svoje tvorničko postrojenje u francuskom Hambachu, u kojem još uvijek proizvodi mala gradska vozila Smart EQ Coupe i Cabrio, ali ono što još više intrigira jest najava britanskog proizvođača automobila Ineos Automotive kako su prilično zainteresirani da upravo oni postanu novi vlasnici Mercedesove tvornice. Ineos Automotive je započeo detaljne razgovore s Mercedes-Benzom o kupnji njihove tvornice u Francuskoj.

Malo se dosad čulo za ovog britanskog proizvođača, barem u kontinentalnoj Europi, ali objava da se spremaju na tržište izbaciti prerađenu staru verziju legendarnog terenca Land Rover Defendera mnoge zaljubljenike u prave terence je zaintrigirala. Njegovo ime je Ineos Grenadier, pa iako svojim vanjskim izgledom doista podsjeća na Defender, Grenadier je potpuno novi 4x4 s modernim komponentama, vrhunskim pogonskim sklopom i možda još više jedinstvene namjene od ikone koju želi zamijeniti.

U izjavi objavljenoj jutros, Ineos kaže da 'preispituje svoju proizvodnu strategiju za novi Grenadier u svjetlu pandemije Covida-19, što je dovelo do određenog kašnjenja u njihovim razvojnim planovima, ali i predstavilo neke nove mogućnosti u smislu postojećeg proizvodnog kapaciteta koji im prije nije bio dostupan'.

Podrazumijeva se da je mogućnost sklapanja posla pojavila posljednjih nekoliko dana, a glavna atrakcija jest činjenica da je Daimler nedavno opremio tvornicu Hambach za izgradnju većeg SUV modela. To bi odgovaralo procesu izrade Grenadiera, što znači da je posao s Hambachom najvjerojatnije sklopljen.

Sličan po veličini kao i najnoviji Mercedes-Benz G-klase, Grenadier bi trebao imati cijenu od oko 40.000 funti (44.400 eura) kad stigne na tržište krajem sljedeće godine, u početku kao klasični peterovratni model terenca (Defender 110), a zatim 'ubrzo nakon toga' i kao pickup s četvoro vrata (Defender 130). Očekuje se i da će naposljetku na tržište izaći i kratka verzija nalik Defenderu 90.

Prije dvije godine, nakon što je osnovao Ineos Automotive, sir Jim Ratcliffe je imenovao svog prijatelja i omiljenog dizajnera superjahti Tobyja Ecuyera kako bi formirao i vodio Grenadierov dizajnerski tim. Također je imenovao bivšeg inženjera kemijske industrije Dirka Heilmanna za predsjednika uprave Ineos Automotive i postavio mu zadatak da stvori mehanički paket 4x4, radeći s grupom inženjera sa sjedištem uglavnom u Magna Steyru u Grazu u Austriji.

Prednja maska Grenadiera je jednostavna i vertikalna, LED prednja svjetla su okrugla, a veliki kotači izlaze izvan granica karoserije, ali su skriveni gumiranim lukovima kotača. Tijelo vozila sa svake strane ima po tri prozora. Poput vjetrobranskog stakla, oni i puno obloga izgledaju kao da su ravni, ali nisu baš tako. Ecuyer je rekao da vrlo nježna zakrivljenost daje modernu sofisticiranost dizajnu.

Iako još nema detalja unutrašnjosti, Ineoov tim jasno daje do znanja da uključuje više funkcionalnih značajki. Zanimljivo je i da će budući kupci moći sami naručiti od proizvođača ono što im se čini potrebnim, rekli bismo da je proizvođač omogućio budućim dobavljačima opreme Grenadiera 'otvoreni kod' za definiranje detalja budućeg vozila.

Heilmann je rekao da će, iako Grenadierova funkcionalnost ima prioritet u off-road vožnji, njegove karakteristike na cesti biti primjerene. Automobil će imati relativno staro tehnološko rješenje šasije body-on-frame, krute osovine i klasični ovisni ovjes sa spiralnim oprugama, što je danas rijetkost; čak i Hilux ima neovisni prednji ovjes. Međutim karoserija Grenadiera je složena mješavina aluminija, čelika visoke čvrstoće i kompozita. Veći dio karoserije; prednji poklopac motora, vrata i blatobrani su izrađeni od aluminija.

Šasija i pogonski sklop

Heilmann je rekao da očekuje da će Grenadier biti nešto teži od starog Defendera 110, koji je uži, ali nešto duži, ali to je uglavnom zato što je Land Rover znatno jednostavnije, slabije opremljeno vozilo s puno lakšim pogonom. Ciljana težina je oko 2400 kg, ali današnji početni prototipovi su teži za 80 kg, tako da se težina mora smanjiti kako bi se poboljšali najvažniji Grenadierovi rezultati na terenu.

Ineos je odabrao obitelj motora BMW B57 / B58, pa će Grenadier imati modularni 3-litreni benzinski ili dizelski šesterocilindrični motor, koji snagu na podlogu prenosi preko 8-stupanjskog automatskog ZF mjenjača sa zasebnim reduktorom sporih brzina. Ovisno o specifikaciji, ovi motori razvijaju od 265 KS do gotovo 300 KS.

  • +5
Ineos Grenadier Izvor: Promo fotografije / Autor: Ineos Automotive