PLAĆEN IZ NAŠEG DŽEPA

Saznajte tko je najviše zaradio u poslovima s državom

01.10.2014 u 11:00

Bionic
Reading

Ministarstvo financija lansiralo je poseban internetski servis Državne riznice preko kojeg je vidljivo koliko država odnosno porezni obveznici plaćaju za proizvode i usluge koje ministarstva, zavodi i agencije kupuju od pojedinih tvrtki

Za pretraživanje preko servisa www.drzavna-riznica.hr/upit_po_dobavljacima/ potreban je samo OIB dobavljača.

'Ovo je velik iskorak i ono na čemu ću inzistirati u ovih godinu dana je potpuna transparentnost javnih financija, do svake kune, do svake lipe. Onda ćemo probati vidjeti može li se uštedjeti na državnim financijama, možemo li biti efikasniji i bolji. Mislim da možemo', izjavio je u ministar Boris Lalovac u emisiji Hrvatskog radija 'A sada Vlada'. Ujedno je pozvao građane da prijavljuju nepravilnosti ukoliko ih uoče.


Dodao je da se pretragom može vidjeti na dnevno ažuriranoj razini koliko se i kome sve plaća iz proračuna, kao i poslovni odnosi između države i poduzetnika.

'Najveći dio novca u našem gospodarstvu obavlja se upravo s državom, a radi se o više od 100 milijardi kun, koji će se vrlo jednostavno moći pretraživati. Ovo je tek prvi korak, jer alat će se dalje razvijati da bude lakše pretraživati', navodi Lalovac.

U drugom koraku, najavio je, zatražit će se od svih javnih poduzeća da budu transparentna te da koriste nove tehnologije i javno prezentiraju s kim i kako rade. To treba, napomenuo je, proširiti i na lokalnu upravu.

Među dobavljačima goriva najveći iznos prošle godine otišao je Ini (176,4 milijuna kuna), a slijedi je slovenski Petrol s 88 milijuna kuna.

Pomoću novog servisa vidljivo je da je prošle godine tvrtkama iz koncerna Agrokor iz državnog proračuna isplaćeno 32,6 milijuna kuna. Polovicu toga iznosa dobio je Konzum, a najviše je radio s Ministarstvom unutarnjih poslova.

Od privatnih IT tvrtki najveći dobavljač je King ICT, kojemu je lani plaćeno 108,4 milijuna kuna. Njegove usluge najviše je koristilo Ministarstvo financija (26,4 milijuna kuna), Ministarstvo poljoprivrede (19,7 milijuna kuna) i Ministarstvo zdravlja (14,1 milijun kuna).