VELIK POSAO S DRŽAVOM

Microsoft je imao 170 milijuna razloga da primi Milanovića

01.10.2014 u 12:18

Bionic
Reading

Za premijera Zorana Milanovića glavi smisao dolaska u Ameriku i razgovora s čelnicima IT tvrtki je upoznati ih s Hrvatskom. Međutim sve te tvrtke već godinama, neke i desetljećima, rade u Lijepoj Našoj i dobro zarađuju, a najveći dio dolazi im upravo od poslova s državom. Za njih je, nema dvojbe, glavni motiv za to što su primili hrvatskog premijera još povećati zaradu

Ako bi se gledali samo transferi koji su direktno išli američkim IT tvrtkama iz hrvatskog proračuna za njihove proizvode i usluge, tada to za njih nije velik novac.

Prema podacima novog servisa Ministarstva financija, koji daje uvid u to koliko su državne institucije radile s nekom privatnom tvrtkom, najbolje stoji IBM Hrvatska, kojem je lani isplaćeno 11,8 milijuna kuna. Slijede Microsoft s 2,5 milijuna kuna, Oracle s 1,3 milijuna kuna i HP Hrvatska s nešto više od 900 tisuća kuna.


Naravno, to nije realna slika jer većina tih tvrtki u Hrvatskoj je samo promotor svojih proizvoda. Pravi posao, prodaju hardvera i softvera, rade preko svojih hrvatskih partnera.

Za licencu za korištenje Microsoftovih softvera i usluga Hrvatska je prošle godine potpisala okvirni sporazum na tri godine sa zajednicom ponuditelja prevođenih King ICT-om, vrijedan oko 170 milijuna kuna.

Mnogi su tada tvrdili da je to nepotreban trošak i da bi se značajno uštedjelo prelaskom na Linux, LibreOffice i drugi slobodni softver. Ljudi iz Microsofta sada su imali priliku osobno uvjeriti premijera da to i ne bi bio pametan potez.

Zanimljivo bi bilo vidjeti koliko Hrvatska plaća licence IBM-u, Oracleu, HP-u i Ciscu, čija sjedišta Milanović također obilazi.

Međutim na naš upit iz Državnog ureda za središnju javnu nabavu odgovoreno nam je da nemaju objedinjene podatke za spomenute kompanije.

Inače, procjena stručnjaka je da IT troškovi na razini svih tijela državne uprave iznose oko milijardu kuna godišnje