OTVORENA KOD VELIKE GORICE

Pogledajte najveću tvornicu baklave u Europi

30.10.2014 u 18:28

  • +6

Svečano otvaranje tvornice baklava New Bakery

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj

Bionic
Reading

Najveća europska tvornica baklava New Bakery otvorena je danas u Lukavcu kod Velike Gorice, britanska investicija u Hrvatskoj vrijedna pola milijuna eura

Tvornica, u kojoj će biti zaposleno 12 ljudi, smještena je nadomak Zagreba, a moderno opremljen proizvodni pogon prostire se na 1.000 četvornih metara.

'Planiramo izvoziti 95 posto ukupne proizvodnje te postati najveća svjetska tvornica baklava. U Europi imamo milijun potrošača, a cilj nam je taj broj u dvije godine udvostručiti', kazao je direktor New Bakerya Constantine Azar

Dodao je da su za svoju investiciju odabrali upravo Hrvatsku jer je postala članicom Europske unije, što im omogućava izvoz na europsko tržište bez trgovinskih prepreka. Naglašava pritom da su na nedavnom sajmu interes za njihove proizvode pokazale mnoge zemlje.

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras kazao je da su u prvih šest mjeseci ove godine strane investicije dosegnule, po prvi puta nakon puno godina, više od dvije milijarde eura. 'To pokazuje da se u Hrvatskoj može proizvoditi konkurentan proizvod, da su poticajni okruženje i uvjeti te da zakoni koje smo donijeli u zadnjih nekoliko godina daju rezultate', kazao je Maras.

Komentirajući vladine izmjene poreznih zakona vezane za plaćanje PDV-a prema naplaćenoj realizaciji, a ne po izdanoj fakturi, Maras je kazao da će to biti vrlo korisno za 120.000 poduzetnika i obrtnika u Hrvatskoj koji imaju prihode do tri milijuna kuna. Ocijenio je to najboljim potezom u zadnjih 10 godina.

'Bez obzira što će to možda izazvati određeni manjak prihoda u proračunu u slijedećoj godini, Vlada se hrabro odlučila na taj potez kako bi omogućila poduzetnicima veću likvidnost za koju očekujem da će iznositi sljedeće godine do milijardu kuna', rekao je Maras.

Što se tiče izmjene poreza na dohodak, kazao je kako očekuje da će to, osim što će povećati prihode više od milijun hrvatskih građana, također potaknuti potrošnju.