LJUBO JURČIĆ OBJAŠNJAVA

Što znače Draghijeve mjere?

22.01.2015 u 19:50

Bionic
Reading

Mario Draghi, predsjednik Europske središnje banke (ECB) objavio je danas na konferenciji za novinare kako će pokrenuti prošireni program kupnje obveznica u vrijednosti od 60 milijardi eura mjesečno. Kupnja će početi u ožujku 2015. i trajat će do kraja rujna 2016., odnosno dok se ne vidi održano smanjenje inflacije. Ovim mjerama će ukupna vrijednost programa premašiti tisuću milijardi eura. Ekonomski analitičar Ljubo Jurčić kazao je za tportal da će se efekt mjera vidjeti u roku tri do šest mjeseci. Vrijednost eura će oslabjeti, a vrijednost dolara i švicarskog franka porasti

'ECB je posegnuo za ovim mjerama iz više razloga: zbog javnih dugova nekih zemalja, prvenstveno Italije te da oslabe i relaksiraju javne financije zemalja članica. Europom ide bauk deflacije koji ubija proizvodnju, stoga je cilj ovih mjera da se vrati minimalna stopa inflacije i da se poveća zaposlenost. Glavni konkurenti će rasti oko dva posto; a to su SAD i Japan. SAD je u zadnjem kvartalu rastao čak pet posto. Tu je i rast Kine od sedam posto. A Europa ostaje jedino područje na svijetu s recesijom. Stopa nezaposlenosti u svijetu iznosi sedam posto, a u Europi je gotovo duplo veća – čak 12 posto. Europska unija suočena je s velikim problemima. Kao prvo, nije homogena. A velike razlike stvaraju velike probleme. Primjera radi, jedna Austrija ima stopu nezaposlenosti oko pet posto dok Španjolska i Grčka imaju oko 25 posto, a tu smo blizu njih i mi', kazao je Ljubo Jurčić u razgovoru za tportal.hr.

'Efekt ovih mjera vidjet će se za tri do šest mjeseci', smatra Jurčić.

'Sigurno će biti i 'zbjegova', pa treba gledati kako će spekulanti reagirati. U Europi će se osjetiti da ima više novca. Zato se ove mjere i uvode postupno, da udar ne bi bude prevelik. Paralelno s tim, neće se povećati količina roba, ali će biti jeftinija i time konkurentnija. Vrijednost eura će oslabiti dok će porasti vrijednost američkog dolara i švicarskog franka. Franak je manja valuta, ali je bolja slika švicarskog gospodarstva. On ne raste, već euro tone', objasnio je Jurčić i dodao kako je iznenađen da je Njemačka dopustila ove mjere.

'Treba još vidjeti kakve su mehanizme dogovorili', naglasio je Jurčić.

'Ovo je jedan pokušaj da se Europa izvuče iz letargije i stagnacije', kazao je Jurčić.

Što se tiče Hrvatske, naglašava kako će za nas euro ostati isti.

'Ono što se odo ovih mjera očekuje jest povećanje potražnje, proizvodnje i zaposlenja. Ako ne bude tako u prvih šest mjeseci, onda te mjere nisu dobre', zaključio je Jurčić.

Hoće li nakon franka i dolar postati jači od eura?

Euro je odmah nakon ove objave u odnosu na američki dolar oslabio jedan posto, a u trenutku pisanja analize, na platformama Admiral Marketsa, analitičara valutnih tržišta, tečaj EUR/USD iznosi 1.1530 i mijenja se iz sekunde u sekundu; švicarski franak odmah je ojačao dodatnih 1,5 posto i trenutačno je približno dva posto jači od eura. Njemačke dionice odmah su porasle približno 0,50 posto i ponovno dosegnule rekordno visoku razinu. Cijena zlata nije značajnije reagirala i trenutačno iznosi 1294 dolara po unci.

Analitičari Admiral Marketsa smatraju da će učinak masovnog tiskanja eura na tečaj eura imati isti učinak kao što su na tečajeve ostalih valuta imali gore navedeni programi. Euro će vjerojatno nastaviti slabjeti u odnosu na ostale najvažnije svjetske valute, a pogotovo u odnosu na američki dolar. Ako se situacija u eurozoni ne popravi brzo i program ubrizgavanja novca potraje, moguće je čak da u roku godine ili dvije euro padne na razinu dolara. Tečaj eura u odnosu na kunu se vjerojatno neće značajno mijenjati jer će Hrvatska narodna banka i dalje kunu držati vezanu za euro.