PADAJU CIJENE DIONICA

Svjetske burze pale, oštro usporen rast američkog BDP-a

03.05.2015 u 09:48

Bionic
Reading

Na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica pale jer je ulagače razočaralo oštro usporavanje rasta američkog gospodarstva, a ni poslovni rezultati kompanija nisu bili inspirativni

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna oslabio 0,3 posto, na 18.024 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,5 posto, na 2.108 bodova, a Nasdaq indeks 1,7 posto, na 5.005 bodova.

Pad cijena dionica ponajviše je posljedica slabih pokazatelja iz američkog gospodarstva. Prva procjena pokazuje da je bruto domaći proizvod (BDP) u prvom tromjesečju porastao svega 0,2 posto na godišnjoj razini, znatno manje u odnosu na očekivanja analitičara u anketi Reutersa od 1 posto i znatno manje od 2,2 posto u posljednjem lanjskom kvartalu.

Premda se slabost gospodarstva pripisuje privremenim čimbenicima, kao što su štrajk u zapadnim američkim lukama i loše vremenske prilike, analitičari nisu sasvim sigurni da će u drugom tromjesečju uslijediti brzi oporavak jer je gospodarstvo, također, pod pritiskom visokog tečaja dolara i niske cijene nafte.

No, veći pad cijena dionica spriječilo je uvjerenje ulagača da zbog oštrog usporavanja gospodarstva američka središnja banka neće već u lipnju, nego najranije u rujnu povećati ključne kamatne stope.

Doduše, čelnici Feda poručili su u srijedu, nakon dvodnevne sjednice, kako će mogućnost povećanja kamata razmatrati na svakoj sjednici i da će taj potez ovisiti o ekonomskim pokazateljima. No, u priopćenju su upozorili na usporavanje oporavka tržišta rada i neke druge gospodarske slabosti, što je ulagače navelo na zaključak da prvo povećanje kamata Feda od 2006. godine neće uslijediti prije rujna.

'Svi mi znamo da bi Fed volio početi normalizirati kamatne stope, no činjenica je da sadašnji gospodarski pokazatelji ne opravdavaju taj potez', kaže Wayne Kaufman, analitičar u tvrtki Phoenix Financial Services.

U fokusu ulagača prošloga su tjedna bila i poslovna izvješća kompanija. Većina njih ostvarila je bolje rezultate nego što se očekivalo, no procjene analitičara postavljene su vrlo nisko, pa kompanijama nije teško nadmašiti ih.

Još prije tjedan dana analitičari su očekivali pad dobiti kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, dok sada očekuju njihov rast od 1,1 posto u odnosu na prvi kvartal prošle godine. No, njihovi bi prihodi, procjenjuje se, mogli pasti 3,2 posto. To pokazuje, kažu analitičari, da kompanije uspijevaju održati zarade, ali ne zahvaljujući povećanju prihoda, nego smanjenjem troškova.

S obzirom na sve čimbenike, tržište je ipak vrlo čvrsto.

'U četvrtak se činilo da će se tržište strmoglaviti niz liticu, no u petak su se na tržištu pojavili institucionalni investitori, koji su kupovali dionice nakon oštrog pada dan prije i tako obranili tržište. Zbog toga vjerujem da bi indeksi idućega tjedna mogli porasti', kaže Adam Sarhan, direktor u tvrtki Sarhan Capital.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,2 posto, na 6.985 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 3 posto, na 11.454 boda, a za toliko je skliznuo i pariški CAC, zaronivši na 5.046 bodova.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks prošloga tjedna potonuo 2,5 posto, na 19.531 bod.