NOVOTNY KAO SUPERMEN

'Da sam ministar financija, sve bih riješio u tri mjeseca'

06.05.2015 u 10:12

Bionic
Reading

Gostujući u jutrošnjoj emisiji Hrvatskog radija 'U mreži Prvoga', ekonomski analitičar Damir Novotny rekao je kako izlaz iz gospodarske situacije u kojoj se Hrvatska nalazi vidi jedino u privatizaciji i prodaji dijela javne imovine

Iznio je podatak da država ima u vlasništvu dionica u vrijednosti od oko 120 milijuna kuna. Istaknuo je da je privatizacija neminovna i da je potreban širi nacionalni konsenzus oko tog pitanja.

Hrvatska je ekonomija šest godina u slobodnom padu koji je posljedica loših strukturnih odluka svih vlada do sada, dodao je te iznio podatak da smo u ovoj krizi izgubili 200 tisuća radnih mjesta koje će biti teško nadoknaditi.

Prava su opozicija i SDP-a i HDZ-a građani Hrvatske čiji se stavovi radikaliziraju, jer ovakvo stanje više nije moguće izdržati, rekao je Novotny.

Prema njegovim procjenama, javni dug će uskoro doseći razinu od 100 posto BDP-a što nijedna zemlja u EU-u nema. Nužne su reforme kako bi se stvorila nova ekonomska struktura koja bi mogla osigurati dugoročan ekonomski rast. Primjeri baltičkih zemalja pokazuju kako je potrebno malo vremena da se ostvari rast, ali uz dobru politiku, naglasio je Novotny. Smiješak sugovornika u studiju izvukla je Novotnyjeva izjava prema kojoj bi on, 'da je ministar financija, riješio sve u tri mjeseca'.

O procjenama Europske komisije o hrvatskom gospodarstvu te o načinu izlaska iz trenutačne situacije u emisiji su govorili i SDP-ov ministar Gordan Maras te HDZ-ov saborski zastupnik Ivan Šuker.