EKONOMIST VELIMIR ŠONJE:

'Grexit znači kolaps grčkih banaka i političku napetost među zemljama EU'

19.06.2015 u 17:00

Bionic
Reading

Sve vjerojatniji bankrot i izlazak Grčke iz eurozone donijet će nesagledive posljedice za Grčku, a za gospodarstvo Europske unije ostvarenje takvog scenarija ne donosi velike opasnosti, smatra analitičar Velimir Šonje

Uz ogradu da zbog neizvjesnosti i težine problema, definitivni odgovor o posljedicama Grexita za Grčku još uvijek nije moguć, Šonje ocjenjuje da će najveće štete pretrpjeti grčki bankarski sustav.

'Banke će biti na udaru te će upravo zbog financiranja njihove likvidnosti u uvjetima odljeva depozita, nova ili paralelna grčka valuta vjerojatno doživjeti deprecijaciju. Moguće je i zamrzavanje depozita u grčkim bankama jer one na dnevnoj razini trpe ogroman odljev depozita te uvođenje kontrola tokova kapitala', prognozira Šonje.

Ne isključuje ni crni scenarij s dodatnim gubitkom kontrole nad javnim financijama i buđenjem inflacije koja će smanjiti realne vrijednosti plaća i mirovina više od onoga što bi se dogodilo da je došlo do sporazuma s kreditorima.

Kada je riječ o utjecaju Grexita na Europsku uniju, smatra da se ekonomske posljedice precjenjuju. 'Prvo, trgovačke veze s Grčkom vrlo su slabe. Nekog realnog negativnog učinka na izvoz EU neće biti, osim u slučaju Bugarske koja oko tri posto svoga izvoza usmjerava prema Grčkoj. Financijska tržišta već neko vrijeme očekuju loš scenarij, tako da osim kratkoročne nervoze, koja će se ispuhati za tjedan-dva, ne treba očekivati značajne potrese', uvjeren je Šonje.

Veći problem vidi od mogućeg domino efekta u političkoj sferi koji proizlazi iz činjenice da Grčka neće vratiti svoje obaveze koje su uglavnom u rukama službenih kreditora (Međunarodni monetarni fond, Europska središnja banka, Europski stabilizacijski mehanizam). 'To znači da se problem neplaćanja prenosi na teren političkih odnosa između država unutar eurozone. Čak i ako ne plati, Grčka će u političkom smislu ostati dužna godinama, možda i desetljećima, sve dok vjerovnici taj dug ne otpišu nekim pravnim činom', tvrdi Šonje.

U slučaju da Grčka dobro prođe u slučaju izlaska, što je za Šonju izrazito malo vjerojatno, to bi moglo na dulji rok politički destabilizirati projekt eurozone, ali ne i projekt EU. S druge strane, ako nakon izlaska Grčka loše prođe, što je, smatra Šonje, puno vjerojatnije, to bi moglo ohladiti pokrete poput Podemosa na jugu EU i ukazati im na to koliko je visoka cijena financijskog avanturizma.

Izlazak grčke iz eurozone ni Hrvatsku ne bi trebao značajnije pogoditi. 'Ne očekujem značajne trajne utjecaje na Hrvatsku, osim što će se još više zaoštriti nespremnost EU za razgovor o uključivanju fiskalno neurednih država u eurozonu', zaključuje Šonje.