MRAK TARITAŠ VS. KARAMARKO

Izdaje li se građevinska dozvola za pet dana ili 45 minuta?

05.10.2015 u 07:00

Bionic
Reading

Prepucavanje HDZ-ovaca i ministrice graditeljstva Anke Mrak Taritaš oko vremena izdavanja građevinske dozvole građevinarima nije nimalo zabavno. Bilo to pet dana, kao što obećava HDZ, ili 45 minuta, što ministrica tvrdi da je već moguće, njima je, ističu, manje važno. Više ih muči to što nema novih investicija zbog čega građevinski sektor i dalje tone, a pritisak strane konkurencije sve je jači

Mrak Taritaš prošli se tjedan preko Twittera narugala HDZ-u kako u svom izbornom programu obećava izdavanje građevinskih dozvola za pet dana, a one se već sada zahvaljujući sustavu e-dozvola mogu dobiti za 45 minuta.

Tko je to izdao dozvolu za 45 minuta?

Preko medija su se pojedine županije i gradovi hvalili kako su izdali dozvole za jedan dan ili čak dva sata. Gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin izjavio je kako se kod njih dozvola može dobiti u roku dva sata. Varaždinska županija izišla je s primjerom poljske kompanije Press Glass kojoj je izdana dozvola za jedan dan. Isto toliko trebalo je i njemački investitorima u Međimurskoj županiji gdje su izgradili tvornicu obuće.

Slučaj izdavanja građevinske dozvole za 45 minuta, čime je Mrak Taritaš pecnula HDZ-ovce, nismo uspjeli pronaći nigdje pa smo pitali resorno ministarstvo koja je to lokalna zajednica postavila rekord. Odgovoreno nam je kako su se tim pohvalili u uredu graditeljstva Splitsko-dalmatinske županije prilikom posjeta ministrice Dioklecijanovom gradu prije pet mjeseci.

'Sustav e-dozvole u potpunosti je zaživio, ali se neke županije još uhodavaju. Tako da je moguće, ako je prikupljena sva potrebna dokumentacija, izdati dozvolu za 45 minuta, dok kod nekih to može trajati dva do tri tjedna. Statistički podatak koliko je to u prosjeku za čitavu državu nemamo', poručeno nam je iz Ministarstva graditeljstva.

Inače u istraživanju Svjetske banke 'Doing Business' za 2015., koje investitori koriste prilikom skeniranja neke zemlje, navedeno je kako se u Hrvatskoj građevinska dozvola izdaje za 30 dana.

Prije građevinske dozvole potrebno je napraviti niz predradnji

Međutim prije samog predavanja zahtjeva za građevinskom dozvolom potrebno je napraviti nekoliko predradnji što čitavu proceduru produljuje.

Prvo je izrada idejnog rješenja koje investitor ili ovlašteni projektant šalju javnopravnim tijelima koje sudjeluju u postupku izdavanja dozvole (gradski Odjel za prostorno uređenje, HEP, plinara, vodoopskrba i odvodnja i sl.) u svrhu izdavanje posebnih uvjeta, objasnio nam je Jurica Barišić, direktor zagrebačkog arhitektonskog ureda Pixel Više.

Nakon izdanih posebnih uvjeta izrađuje se Glavni projekt za građevinu na koji, po izradi, javnopravna tijela izdaju Potvrdu glavnog projekta.

Po predaji sve potrebne dokumentacije za izdavanje građevinske dozvole pozivaju se vlasnici nekretnina koje graniče s građevnom česticom na uvid u spis predmeta.

'Čitav proces do dobivanja građevinske dozvole u Zagrebu traje oko tri mjeseca poštujući sve rokove određene Zakonom o gradnji i ovisan je o kompleksnosti građevine', istaknuo je Barišić.

Za građevinare sama rasprava o rokovima izdavanja građevinske dozvole bespredmetna je. Ističu kako to već dulje vrijeme nije najvažniji problem.

Vlado Čović: Nisu dozvole problem, trebaju nam investicije!

Vlasnik Zagreb Montaže, jedne od naših najvećih građevinskih tvrtaka, Vlado Čović za tportal je rekao kako su nužni novi veliki projekti i investicije ako se želi podići sektor koji je već godinama na koljenima.

'Kakva je situacija u Hrvatskoj, najbolje govori to što je od 1.300 mojih radnika njih 800 na inozemnim gradilištima. Svakodnevno imam kolegije na kojima raspravljamo o ugovaranju novih poslova i jačanju komercijale u drugim zemljama. Na domaćem tržištu ne vidim neke pomake. Stanogradnja je stala, kapitalnih projekata nema', naglasio je Čović.

Upozorava kako su rijetke domaće građevinske tvrtke spremne za izlazak na europsko tržište dok strana konkurencija u Hrvatskoj samo jača.

'Na natječaj za prugu Dugo Selo – Križevci (op. a., u tijeku) javilo se šest ponuđača, od čega je samo jedan domaći konzorcij, u kojem je i Zagreb Montaža, a i taj je nastao spletom okolnosti. Išli smo s najnižom mogućom cijenom s kojom nećemo trpjeti gubitke. Ali opet ima jeftinijih. Još će biti teže kad nam dođu tvrtke iz Rumunjske i Bugarske koje imaju 30 do 40 posto nižu cijenu rada. To su pravi problemi, a ne dozvole', rekao je Čović.

Marin Validžić: Građevinski sektor nestaje

Na nedostatak novih poslova i investicija upozorava i direktor tvrtke Reflex Marin Validžić. Razočaran je, ističe, što političari vode raspravu oko građevinske dozvole, a sam sektor naočigled nestaje.

'U zadnjih sedam godina obujam radova smanjio se za 70 posto. Nestalo je više od 50.000 radnih mjesta. U građevini sam više od deset godina i s građevinskom dozvolom, ako su papiri uredni, zadnjih nekoliko godina uopće nema problema. Nije bitno izdaje li se ona za pet, deset ili 50 dana. Problem je to što nema posla. Pobrojite samo koliko ima kranova u Zagrebu', upozorio je Validžić.