EKONOMISTI OCJENJUJU

'SDP-ov program nastavak je statusa quo koji vodi u siguran bankrot'

07.10.2015 u 16:05

Bionic
Reading

Ako SDP pobijedi na parlamentarnim izborima, Hrvatska će biti bogatija za 90.000 novozaposlenih u poljoprivredni, izvoz će porasti za 30 posto, neoporezivi dio plaće će se dignuti na 3.000 kuna, nezaposlenost će biti smanjena na prosjek EU-a, a javne tvrtke će voditi nezavisni stručnjaci iz korporativnog svijeta

Naglasci su to iz radne verzije SDP-va izbornog programa koji je u srijedu objavio Večernji list. Program se bazira na sedam ključnih točaka: gospodarstvu, standardu i socijali, javnom sektoru, obrazovanju, infrastrukturi, održivom razvoj i decentralizaciji.

Ekonomisti nisu impresionirani programom, a najviše ih smeta njegov predizborni karakter – u njemu su, naime, izostavljene sve bitne reforme koje su se već odavno trebale provesti. 'U programu se samo govori o dobitnicima, a nitko se ne pita tko će sve to platiti', rekao je tportalu Josip Tica, profesor na Ekonomskom institutu u Zagrebu.

Nastavak statusa quo koji vodi prema bankrotu

Željko Lovrinčević s Ekonomskog instituta kritičan je prema SDP-ovu programom i sažima ga kao 'nastavak statusa qua koji vodi u siguran bankrot'.

Lovrinčević misli da je pogrešno to što SDP uvjerava javnost da je gospodarska situacija u zemlji dobra i brine ga je što SDP-ov program lišen reformi.
To je popis ciljeva. U njemu nema nijedne suštinske reforme koje su sada potrebne: reforme pravosuđa, reforme javne uprave i javnih poduzeća', rekao je.

No ono što Lovrinčevića najviše brine jest javni dug tj. šanse da država neće moći plaćati obveze prema kreditorima, ponajviše bankama.

Banke će se spašavati novcem štediša, a štednja se zamrzava

'Cijela kampanja orijentira se na dužnike, no nitko se ne pita što misle vjerovnici. Što će biti s bankarskim sustavom kada država ne bude mogla plaćati obveze? Mislim da će stranog kapitala biti sve manje i manje, jer nas ulagači više ne doživljaju ozbiljno. Mogli bismo se naći u situaciji da će se banke spašavati novcem štediša i da devizna štednja u bankama bude zamrznuta i drugi put.'

Napominje kako nas stranci sve češće promatraju kao zemlju slučaj, zbog čega se ne bi čudio da uskoro vidi hrvatske građane u redovima pred bankama. Strahuje i za budućnost drugog mirovinskog stupa. Naime, ako se u budućnosti potroši štednja iz drugog stupa, cijela mirovinska reforma pada u vodu i može se govoriti o posve izgubljenoj generaciji.

'Kad izgubite posao, vjerojatno ćete i pronaći drugi. Ali kada izgubite štednju i mirovinu, ne preostaje vam puno toga. Izgubili ste budućnost', poručuje.

Problematizira i s HDZ-ovim gospodarskim programom te uspoređuje: 'SDP-ov program statusa quo vodi u siguran bankrot. S HDZ-om možda postoji šansa da se on izbjegne. Građani zapravo moraju birati između manjeg od dva zla.'

Društvena eutanazija

Nije zaboravio ni pitanje kadroviranja tj. ljudskog faktora pri SDP-u. Program, naime, može biti vrhunski napisan, no pitanje je tko će ga provesti i imali SDP taj kapacitet.

'Vidimo da u Hrvatskoj raste kriminal. Uskoro bismo mogli vidjeti i redove pred bankama. Nenormalno je da pristajemo na društvenu eutanaziju jer će nam se dogoditi raspad sustava ako brzo ne provedemo radikalne reforme', zaključio je Lovrinčević.

Najveća je razlika SDP-va programa u odnosu na HDZ-ov pak orijentacija na izvoz, spominjanje obrazovanja i promjena porezne politike.

Tica: Tko će sve to platiti?

Tica objašnjava kako su se na ovim izborima prvi put HDZ i SDP javno svrstali na stranu gospodarskog spektra kojem pripadaju.

'SDP je fokusiran na srednju klasu i socijalu, a HDZ obećao je podršku velikom biznisu. Obje stranke to čine prilično sramežljivo u odnosu na druge zemlje u Europi, no barem su na pravim stranama, SDP na lijevoj, HDZ desnoj', kazao je Tica.

Dodaje kako su oba programa klasični predizborni, jer se u njima ne govori o reformama već o onima koji su dobitnici reforma. 'Ne govori se ništa o onima koji će to sve platiti', naglasio je Tica.