'ZAJEDNO SMO JAČI'

Hrvatski Telekom podijelio 720.000 kuna društveno vrijednim projektima

18.11.2015 u 12:50

  • +7

HT predstavio rezultate jubilarnog 10. donacijskog projekta „Zajedno smo jači"

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HT

Bionic
Reading

Hrvatski Telekom (HT) dodijelio je u srijedu 720 tisuća kuna kroz dvanaest donacija za društveno vrijedne projekte. Odabrani su u tri kruga glasanja tijekom desetog donacijskog natječaja 'Zajedno smo jači'. Najvrednije donacije dodijeljene su Gimnaziji Vukovar, Centru za odgoj i obrazovanje 'Slava Raškaj' iz Zagreba te dječjem vrtiću Ružičnjak

Ukupni donacijski fond natječaja iznosio je ove godine 720 tisuća kuna, a u svakoj od tri kategorije: 'Tehnologija i komunikacija', 'Edukacija i digitalizacija' te 'Okoliš i održivi razvoj', za četiri najbolja projekta dodijeljeno je po 90, 70, 50 te 30 tisuća kuna.

'Provođenjem natječaja 'Zajedno smo jači' HT je u proteklih deset godina pomogao oko 240 vrijednih projekata na području čitave Hrvatske s osam i pol milijuna kuna. To je naš najznačajniji dobrotvorni projekt. I ubuduće ćemo podržavati inovativne i kvalitetne projekte koji pridonose cjelokupnom napretku društva, kao što to činimo već dugi niz godina, a bitno je istaknuti da smo kroz ovaj natječaj pronašli i specifična područja u koja nastavljamo ulagati', naglasio je prilikom dodjele predsjednik Uprave HT-a Davor Tomašković.

Ove godine 345 prijava

Na ovogodišnji natječaj pristiglo je 345 prijava. Selekciju nakon prvoga kruga obavilo je stručno povjerenstvo u kojem su bila tri predstavnika HT-a te po jedan predstavnik Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske, Zavoda za robotiku Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatske udruge poslodavaca (Global Compact) i Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj.

Nakon toga su zaposlenici HT Grupe glasali za najbolja 24 projekta te su u završnom krugu glasanja svi korisnici interneta putem službene stranice natječaja www.zajednosmojaci.hr do 16. studenog 2015. mogli svojim glasovima podržati najbolje projekte.

U kategoriji 'Tehnologija i komunikacija' najvredniju donaciju dobila je Gimnazija Vukovar, za projekt opremanja gimnazije prijenosnim računalima, projektorima i bijelim pločama te bržim i jačim bežičnim internetom, kao i educiranje zaposlenih za primjenu ICT tehnologije u nastavi.

Kako je rekla Karolina Dvojković iz Gimnazije Vukovar, sredstva iz donacije bit će utrošena za poboljšanje digitalnih kompetencija nastavnika i učenika, osposobljavanje za bolje korištenje ICT-a te za obrazovanje učenika i njihovu pripremu za tržište rada. Vukovarska gimnazija, obrazovna institucija sa 124 godine tradicije, trenutno koristi opremu nabavljenu prije 15 godina.

Robofilmaši iz Kutine

Donaciju vrijednu 70 tisuća kuna dobila je OŠ Stjepana Kefelje u Kutini za realizaciju projekta 'Robofilmaši' robotičke i filmske sekcije škole koja podrazumijeva nabavu potrebne robotičke opreme i opreme za filmsko stvaralaštvo.

Robotičko informatički klub Popovača dobio je 50 tisuća kuna za nabavu opreme i računala za edukaciju djece i mladih na području programiranja, automatike i robotike, a Klub podvodnih aktivnosti Vodomar'iz Duge Rese 30 tisuća kuna za kupnju fotoaparata, podvodnog kućišta, bliceva i ostale potrebne foto opreme kao i prijenosnog računala za obradu snimljenih fotografija i održavanje web stranice.

U kategoriji 'Edukacija i digitalizacija' 90 tisuća kuna dodijeljeno je Centru za odgoj i obrazovanje 'Slava Raškaj' iz Zagreba, koji će ih iskoristiti kako bi nastavili s modernizacijom. U sklopu projekta 'e-Osmijeh' nabavit će IT opremu, uspostaviti mrežnu infrastrukturu i educirati mentore s ciljem uvođenja aplikacije Gabriel's Seeds kao pomoćnog alata za rad s djecom s komunikacijskim teškoćama.

Korisnici projekta bit će djeca s posebnim potrebama, koja će dobiti stolna i tablet računala koja će koristiti za edukaciju i igru.

Donacija i za Crvene nosove

Zagrebačka Udruga Crveni nosovi klaunovi doktori dobila je 70 tisuća kuna za nabavku opreme i ostale troškove projekta 'Smijeh je lijek - skype s klaunom', čiji je cilj povećati dostupnost klaunova djeci i mladima na liječenju u bolnicama diljem Hrvatske.

Astronomsko društvo Višnjan dobilo je 50 tisuća kuna za nabavu opreme i osiguravanje ostalih sredstava za provedbu multidisciplinarnog projekta za učenike osnovnih i srednjih škola 'Astronomija kao uvod u znanost', dok je 30 tisuća kuna otišlo u ruke OŠ Viktor Car Emin iz Donjih Andrijevaca, koji će ih utrošiti za pribavljanje ICT opreme i ostalih sredstva za provedbu projekta 'Nemoj mi se rugati', usmjerenog na stvaranje brižne i suosjećajne razredne i školske sredine te jačanje informacijsko-komunikacijskih kompetencija učenika i roditelja.

Poticaji iz prirode

U kategoriji 'Okoliš i održivi razvoj' 90 tisuća kuna dobio je dječji vrtić Ružičnjak. Dvije godine star vrtić u zagrebačkom Podsusedu novac je dobio za projekt izgradnje osjetilnog parka koji bi djecu predškolskog uzrasta potaknuo na istraživanje svijeta oko sebe, s naglaskom na poticaje iz prirode.

Tehnička škola Nikole Tesle iz Vukovara dobila je 70 tisuća kuna za nabavu opreme za provedbu projekta 'Zeleni start-up 2', koji podrazumijeva promociju i edukaciju učenika i zajednice na polju odvajanja i zbrinjavanja otpada, uključujući proizvodnju biodizela.

OŠ Ivana Filipovića iz Osijeka dobila je 50 tisuća kuna za znanstveno-obrazovni program GLOBE (Global Learning and Observations to Benefit the Environment, Cjelovito učenje i opažanje za dobrobit okoliša), a Turistička zajednica Grada Siska 30 tisuća kuna za izradu 'Solarnog kutka za odmor' - javnog solarnog punjača mobilnih uređaja i besplatnog hot spota u samom centru grada Siska, koji će ujedno poticati i ekološku osviještenost građana.

Prošlogodišnja dobitnica najveće donacije u kategoriji 'Tehnologija i komunikacija', osnovna škola Mače u Hrvatskom Zagorju, od tada je podigla školsku bežičnu mrežu, nabavila projektore i računala, uključila se u projekte e-Dnevnik i e-Škole, a planiraju i uključivanje u niz novih projekata te pokretanje vlastitih.