BOSILJKO STANIĆ

Evo kako posluje Boso, trgovac koji radnike naziva stadom

27.06.2016 u 14:17

Bionic
Reading

Bosiljko Stanić, vlasnik trgovina Boso, koji je u Provjerenom Nove TV svoje radnike nazvao stardom, a sebe predvodnikom stada, jedan je od najvećih slavonskih trgovaca, otkrivaju podaci Poslovne Hrvatske

U kontekstu deset najvećih trgovaca u zemlji, o čemu je tportal ranije pisao, Stanić se može ubrojiti među vodeće. Lani je njegova matična tvrtka Boso ostvarila prihode od 538 milijuna kuna što je rast od 9,7 posto i što je u skladu s rastom maloprodaje ostvarenim u cijeloj branši.

Zanimljivo, dobit Bose lani je udvostručena te je iznosila 10,3 milijuna kuna uz dva posto rasta zaposlenih kojih je krajem godine bilo 824. I u protekle četiri godine, Boso je redovito bio uz plusu uz godišnje promete veće od 400 milijuna kuna. U 2014. zaradio je šest milijuna kuna, a 2013. dva milijuna kuna, otkrivaju podaci Poslovne Hrvatske.

No osim Bose, Stanić ima još nekoliko aktivnih tvrtaka. Sveukupno je povezan s 21 poduzećem koja su lani okrenula oko 744 milijuna kuna. Trgovine Boso poslovale su s 31 milijunom kuna prihoda i četvrt milijuna kuna dobiti. Ta tvrtka nema nijednog zaposlenog.

Mjenjačnice Boso imaju 30 zaposlenih, 4,5 milijuna kuna prihoda i 1,1 milijun kuna dobiti. Tvrtka Stanić zapošljava 107 ljudi, lani je imala 16,2 milijuna kuna prihoda i 47.000 kuna dobiti. Stanić je direktor i tvrtke Pekar, koja zapošljava 160 ljudi, ima 58 milijuna kuna prihoda i 4,7 milijuna kuna dobiti.

Poslovna otkriva kako je on i direktor Žankovca, tvrtke čiji je prihod lani skočio 2.800 posto te je iznosio 8,3 milijuna kuna uz 276.000 dobiti s dva zaposlena. Brojke rastu i u Boso Voću, koje zapošljava 15 ljudi, ima 25 milijuna kuna prihoda i 396.000 kuna dobiti. Bez zaposlenih, a sa 788.000 kuna prihoda i 154.000 dobiti raditi tvrtka Eko Buhača, dok Eko Stočar, čiji je Stanić direktor zarađuje 11.700 kuna s sedam zaposlenih i 4,2 milijuna kuna prihoda.

Bez zaposlenih radi i tvrtka Pekar Tomo, koja je lani imala 61 milijun kuna prihoda i gubitak od 187.000 kuna.

Za kraj, tu je i tvrtka EkoPlod koja je imala 1,2 milijuna kuna prihoda i dobit od 4.700 kuna s tri zaposlena.

Bosiljko Stanić bio je i predsjednik Narodnog trgovačkog lanca (NTL), a bio je i član Uprava i Nadzornih odbora u tvrtkama Informatika Fortuno, Centar, Računovođa, B. S. Transport, Jasen, Pekar Trade, Cibalae Trade, CBA Zagreb i HNK Cibalia. Poznat je i po tome što je kupio rodnu kuću književnika Ivana Kozarca, srušio je i sagradio repliku.

Priča o Staniću i njegovom poslovnom carstvu možda nikad ne bi izišla na vidjelo da se početkom mjeseca u njegovoj sali za vjenčanja salmonelom nije otrovalo stotinjak ljudi. Naime, u mailu koji je kružio internetom navodi se da su kobasice iz trgovine kojima je prošao rok trajanja, jednostavno zamrznute i prebačene u salu za vjenčanja.

Sam Stanić za Provjereno Nove TV rekao je kako roba kojoj istekne rok trajanja ide na uništavanje, ali iz sale za vjenčanja, pa je vjerojatno zbog toga bilo naloženo da se ona onamo i prebaci.

Bijes javnosti
Stanić je na sebe navukao nakon što je otkriveno da svoje zaposlenike prisiljava pod prijetnjom otkaza da svaki mjesec u njegovim trgovinama potroše minimalno 700 kuna, bez obzira bili na godišnjem odmoru ili bolovanju. Na pitanje reporterke Provjerenog zašto je tome tako, Stanić odgovara: 'U Bosi, a gdje bi to trebali potrošiti.'

Inspekcija rada obišla je trgovine Boso i utvrdila četiri prekršaja: prekovremeni rad na tjednoj i godišnjoj bazi, nevođenje evidencije o broju radnih sati i neisplatu plaće za prekovremeni rad. Izvide zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela provodi i Državno odvjetništvo.
432063,428882,423881,422289