zajedničke obiteljske aktivnosti

Allianz Hrvatska pokrenuo društveno odgovorni projekt 'Sat za nas', platformu za bolju budućnost naše djece

15.05.2024 u 15:03

Bionic
Reading

Allianz Hrvatska, Hrvatski paraolimpijski odbor i Hrvatski olimpijski odbor već niz godina adresiraju aktualne društvene probleme, a ovim projektom, upravo u 2024., godini Olimpijskih i Paraolimpijskih igara, zajedno stavljaju fokus na važnost kvalitetnog provođenja vremena s djecom

Konferencijom za medije koju je izlaganjem o izazovima roditeljstva otvorila mr.sc. Lucija Sabljić, dipl. cos. ped., iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo 'Dr. Andrija Štampar' te panel raspravom na temu provođenja kvalitetnog zajedničkog vremena roditelja s djecom, službeno je javnosti predstavljen društveno odgovorni projekt 'Sat za nas'. Na panel raspravi su sudjelovali proslavljeni hrvatski olimpijci i paraolimpijci: Ana Sršen, Lucija Zaninović, Ana Zaninović, Branimir Budetić te predsjednica uprave Allianz Hrvatska Marijana Jakovac.

Što stoji iza društveno odgovornog projekta 'Sat za nas'?

Vijest Službe za promicanje zdravlja HZJZ objavljena 2023., u kojoj navode kako čak 35 posto djece i 65 posto odraslih u Hrvatskoj imaju prekomjernu tjelesnu masu te da su djeca na visokom petom mjestu, dok su nam odrasli prvaci Europe u pretilosti. Iako su kretanje i prehrana ovdje nedvojbeni faktori, postoji još jedan koji se često zapostavlja, a to je vrijeme koje se posvećuje djeci. Izazov je to kojemu je Allianz odlučio posvetiti pažnju u partnerstvu s olimpijcima i paraolimpijcima, dajući doprinos društvu i promovirajući holistički pristup usvajanju dobrih navika, pod motom 'Sat za nas'.

U današnjem svijetu punom obaveza, tehnologije i brzog tempa života, važnost posvećenosti i kvalitetne interakcije s našom djecom nikada nije bila veća, stoga je od danas roditeljima i djeci dostupna internetska stranica 'Sat za nas' na kojoj je moguće pronaći inspirativne prijedloge, savjete i aktivnosti koje mogu obogatiti svakodnevni život roditelja i djece. Bez obzira jeste li u potrazi za kreativnim idejama za obiteljske aktivnosti ili jednostavno želite iskoristiti svaki trenutak s vašim najdražima, ova će web stranica biti neprocjenjiv izvor inspiracije.

Benefiti zajedničkih obiteljskih aktivnosti su višestruki

'Sat za nas' potiče i poziva roditelje da svakodnevno izdvoje vrijeme za svoje dijete, uz naglasak na druženje bez upaljenih televizora, računala i mobitela. Brojna istraživanja pokazuju kako se upravo kroz zajedničke aktivnosti izgrađuje zajedništvo, kao temeljna ljudska vrijednost iz koje dijete odrasta u zdravu i cjelovitu ličnost. To su potvrdili i sudionici panel rasprave koji su kroz dijeljenje svojih iskustava, savjeta i anegdota zaključili kako je ponekad i pola sata u danu dovoljno, ako dijete osjeti da smo mu se posvetili. Jer, više od materijalnih stvari, djeci treba vrijeme njihovih roditelja.

'Sat za nas nije kratkoročna priča već projekt koji se može razvijati ‘na duge staze’, a uvjereni smo da tema važnosti zajedničkog vremena roditelja i djece neće postati manje relevantna, bez obzira na vremenski odmak. Pripremili smo niz sadržaja kojima ćemo roditeljima, kroz različite kanale, približiti ovu temu. Vjerujemo u ovaj projekt i val promjena koje on može donijeti' poručila je Marijana Jakovac, predsjednica Uprave Allianz Hrvatska.

'Puno toga mi roditelji usađujemo vlastitim primjerom. Primjerice, moja se djeca bave sportom ne zato što smo im govorili da moraju, nego smo vlastitim primjerom pokazali da su sport i tjelovježba jako važni i za sreću i za zdravlje i za prijateljstva. Projekt 'Sat za nas' je od velikog značaja za svakog roditelja i svako dijete. Drago mi je što, kao ambasadorica, mogu promicati važnost zajedničkog vremena roditelja i djeteta.' navodi Ana Sršen, paraolimpijka

'Možda nije moguće svaki dan pronaći nekoliko sati s djetetom, ali treba se truditi. Svaka aktivnost koja djecu odvraća od ekrana i mobitela je dobra. Bilo da su to puzzle, crtanje, a ako je lijepo vrijeme idemo van! Vrate se sretni i umorni i bilo to pola sata ili cijelo poslijepodne, vrijeme smo proveli kvalitetno. Drago mi je što mogu biti dio ovog vrijednog projekta i motivirati roditelje na zajedničko vrijeme s djecom.' , zaključila je Lucija Zaninović, olimpijka

Kako bi projekt 'Sat za nas' bio što dostupniji i uključio širu javnosti, čija su podrška i interakcija ključni za stvaranje kvalitetnije budućnosti naraštajima koji dolaze, osim na web stranici aktivan je i na brojnim društvenim mrežama. Tamo će se redovito dijeliti korisni savjet i zanimljive ideje, a naravno, pozvani su svi da svojom aktivnošću, dijeljenjem iskustava, komentara i ideja, budu sukreatori ove zajednice posvećene roditeljstvu.