borba za prava

Bruxelles konačno odlučio zaštititi farmere od samovolje trgovačkih lanaca

17.10.2017 u 18:15

Bionic
Reading

Europski farmeri godinama traže od Europskog parlamenta da izradi zakonodavstvo kojim bi se okončali takozvani nepravedni trgovinski postupci poput kasnih plaćanja supermarketa i ugovora koji ne poštuju poljoprivrednike. Višegodišnje žalbe, čini se, urodile su plodom jer je Phil Hogan, europski povjerenik za poljoprivredu, najavio kako će nastojati izraditi nacrt zakona koji će zaštititi poljoprivrednike od načina poslovanja supermarketa

'Supermarketi uživaju 'supermoć' zbog dvostrukog učinka povećane globalizacije i visoke koncentracije u Europi. To im daje nerazmjeran utjecaj na proizvođače', rekao je Hogan, piše Politico.

Dodao je kako je velika neravnoteža između onih koji reguliraju cijene i korisnika, što dovodi do situacije u kojoj postoji pravi 'čimbenik straha' za farmere zbog kasnih isplata i drugih problema.

Analitičari trgovine na malo kažu kako su lanci Tesco, Sainsbury i Asda nadzirali gotovo 60 posto tržišta u Ujedinjenom Kraljevstvu, a u Francuskoj Carrefour, E. Leclerc i Intermarché imaju više od 55 posto udjela.

Neovisna grupa stručnjaka prošle godine preporučila je Bruxellesu da razmotri ideju kojom bi se obvezale zemlje na uspostavu nadzornih skupina koje bi mogle kažnjavati trgovačke lance ako nepošteno tretiraju poljoprivrednike.

Takva inicijativa je već zaživjela u Velikoj Britaniji, koja je 2015. otkrila kako Tesco nije platio poljoprivrednicima robu više od godinu dana nakon neslaganja oko iznosa.

Lanci supermarketa kao što su Lidl i Carrefour, međutim, kažu da vrlo malo kupuju izravno od poljoprivrednika i umjesto toga se bave velikim proizvođačima kao što su Arla, Nestlé i Danone, piše Politico.

  • +10
Lanci supermarketa kao što su Lidl i Carrefour, međutim, kažu da vrlo malo kupuju izravno od poljoprivrednika Izvor: Cropix / Autor: Marko Todorov / Cropix

'Ovo je narativ koji je izgradila poljoprivredna zajednica - da se za sve njihove probleme mogu okriviti trgovci', rekao je Neil McMillan, direktor u EuroCommerceu, koji predstavlja skupine supermarketa kao što su Carrefour, Tesco i Lidl.

Dodao je kako 95 posto onoga što supermarketi kupuju dolazi od proizvođača hrane, a ne poljoprivrednika.

'Plaćanje poljoprivrednicima po povoljnijim cijenama zahtijeva od poljoprivrednih radnika da dodaju vrijednost dajući lokalnim tržištima i potrošačima ono što žele', poručio je.