suradnja s gradom

Butković: Jedan odvojak pruge Sisak-Zagreb ići će prema Zračnoj luci Franjo Tuđman

31.01.2024 u 10:40

Bionic
Reading

Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković rekao je jutros u emisiji Hrvatskog radija 'A sada Vlada' da procjenjuje kako je za obnovu najvažnijih koridorskih, regionalnih i lokalnih pruga u Hrvatskoj potrebno desetak godina.

'Teško je sad reći je li to devet ili deset godina jer to su veliki projekti, to su financijski izdašni projekti, ali i sama provedba tih projekata izložena je mnogim rizicima - žalbama u javnoj nabavi, u samoj provedbi, problemi s izvođačima', rekao je Butković za HRT.

Dodao je da je u Hrvatskoj sve manje kvalitetnih projektanata te da imaju problema u projektiranju velikih projekata.

'Jako puno je tu izazova, ali moja vam je procjena da je ovo desetljeće ulaganja u željeznicu', rekao je Butković.

Rekao je i da bi jedan odvojak pruge Sisak-Zagreb trebao ići prema novoj zračnoj luci u Zagrebu te da na tome usko surađuju s Gradom Zagrebom.

'Smatram da Turudić može dobro obavljati posao'

Odgovarajući na kritike zbog izbora Ivana Turudića kao Vladinog kandidata za glavnog državnog odvjetnika Butković je rekao da je proces odabira bio vrlo transparentan i da je Turudić bio najbolji od četiri kandidata.

'Osobno smatram da on to može dobro obavljati. Nama je jako bitno da Državno odvjetništvo bude neovisno, da kvalitetno radi svoj posao, da se nastavi borba protiv korupcije, a nije zanemariv ni segment građanskog odjela', rekao je Butković.

'Mislim da gospodin Turudić to može vrlo kvalitetno odraditi', dodao je.

O dizanju koeficijenata: 'Vjerujem da će na kraju svi biti zadovoljni'

Što se tiče dizanja koeficijenata za obračun plaća u državnim i javnim službama, za što je predviđeno izdvojiti 880 milijuna eura, Butković je rekao da je u oba mandata Plenkovićeve vlade plaća u Hrvatskoj kontinuirano rasla, da su se stvorili uvjeti da se može ići u ovu reformu i da će to biti održivo.

'Vjerujem da će na kraju svi biti zadovoljni', rekao je Butković.

'To je nešto što se dugo, dugo vremena nije kvalitetno riješilo', rekao je.

Odgovarajući na pitanje hoće li biti prostora za daljnje rasterećenje poduzetništva, Butković je među ostalim rekao da je u mandatima ove vlade bilo jako puno poreznih izmjena i rasterećenja, te da s gospodarstvenicima uvijek razgovaraju te da imaju kontinuirani osjećaj za njih.

'Nastavit ćemo s takvom politikom i dalje, tako da ne trebaju biti zabrinuti ni zbog čega', dodao je.

'Petrokemija je stabilna'

Butković je također rekao da je, prema informacijama koje ima, dokapitalizacija kutinske Petrokemije spremna. U ponedjeljak će svi resorni ministri u Vladi imati sastanak kako bi se upoznali sa svim detaljima.

'U svakom slučaju, Petrokemija je stabilna i ništa se tu u ovom trenutku ne događa da bi trebalo zabrinuti bilo koga. Nema nikakvih problema u ovom trenutku', rekao je.