opći nadzor

Doznajemo koliko je obrtnika paušalaca Porezna zahvatila u velikoj ofenzivi protiv prikrivenog zapošljavanja

17.12.2021 u 06:39

Bionic
Reading

Sredinom listopada Porezna uprava krenula je u akciju nadzora oko 50.000 obrtnika paušalaca zbog mogućih poreznih zloporaba i otkrivanja prikrivenog nesamostalnog rada. Porezna tvrdi da institut paušala mnogi zloporabe prikazujući se kao samostalni obrtnici dok zapravo većinu ili sav prihod ostvaruju u dogovoru s jednim jedinim naručiteljem, čime se izbjegava zapošljavanje i plaćanje puno viših doprinosa i poreza

Pod najvećom su sumnjom obrtnici u IT sektoru, u kojem je zabilježen najveći rast broja paušalaca, zbog čega su svima poslani upitnici koje moraju ispuniti kako bi otklonili sumnje u prikriveno zapošljavanje.

U proteklih deset godina broj obrtnika paušalaca porastao je s 3900 na čak 59.000, tj. u odnosu na ukupan broj obveznika poreza na dohodak od samostalne djelatnosti njihov udio skočio je s 3,53 posto u 2011. godini na 48,07 posto u 2021. godini.

Masovni prelazak na paušal omogućen je još u prvom krugu poreznih reformi Zdravka Marića od 2017., kada je omogućeno svim obveznicima koji obavljaju samostalnu djelatnost obrta, domaće radinosti ili sporednog zanimanja te djelatnosti poljoprivrede i šumarstva da dohodak i porez na dohodak utvrde paušalno.

Drugim riječima, ukinute su sve prepreke za to da recimo svi koji se bave trgovinom ili ugostiteljstvom ili oni koji imaju izdvojene poslovne jedinice i proizvodne pogone ne mogu utvrđivati dohodak i plaćati porez u paušalnom iznosu, što do tada nije bilo moguće.

Naravno, broj paušalaca eksplodirao je zbog povoljnijeg poreznog tretmana i plaćanja poreza na dohodak po najnižoj propisanoj stopi poreza od 10 posto prema utvrđenim poreznim razredima, a stvorila su se i velika administrativna popuštanja jer je prestala obveza vođenja poslovnih knjiga.

No nisu u svim sektorima zabilježeni golemi porasti broja obrtnika, već su većinu rasta odradili sektori IT-a, stručnih i administrativnih djelatnosti, zbog čega je Porezna i krenula u akciju prema tim djelatnostima.

Konkretno, kažu nam u Poreznoj, na temelju postavljenih kriterija postupkom provjere obuhvaćeno je 6,42 posto paušalnih poreznih obveznika (3771 od ukupno 58.769 paušalnih obrta).

  • +2
Obrtnici Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

'Od tog broja do sada je poslano 3224 (85,8 posto) poziva na popunjavanje Upitnika NR radi provjere ima li elemenata kriterija nesamostalnog rada. U ovom trenutku Porezna uprava zaprimila je oko 83 posto popunjenih Upitnika NR', kažu za tportal.

Ispunjavanje NR upitnika, podsjetimo, razbjesnilo je Hrvatsku obrtničku komoru te je tvrdila da je to dodatno administrativno opterećenje i prije svega diskriminacija u poslovnom okruženju.

'Stvara se negativna medijska slika o obrtnicima koji su kao svoj način poslovanja izabrali paušalno oporezivanje dohotka, kolektivno ih prikazujući kao 'nepoštene', čime se čini šteta i njihovom ugledu i sveukupnom poslovanju', kazao nam je HOK u listopadu.

Porezna uprava u ovim trenucima analizira ispunjenje upitnika te će utvrditi je li bilo kršenja zakona, nakon čega će biti raspisane kazne: 'Budući da su postupci još uvijek u tijeku, u ovom trenutku ne raspolažemo informacijom u koliko slučajeva će doći do utvrđivanja takve obveze', zaključuje se.