EKONOMISTI O KUKURIKU MANDATU

Fiskalizacija jedina dobra, sve ostalo je raspad sistema

05.12.2014 u 07:00

Bionic
Reading

Tri godine nakon što je osvojila vlast, Kukuriku koalicija nema se čime pohvaliti kada je u pitanju gospodarska slika zemlje. Svi ekonomski pokazatelji tonu, a najbolje ih je prošli mjesec posložila Europska komisija u svojim jesenskim prognozama proglasivši nas najgorima u Europi. Obećanja Kukuriku koalicije, koju čine četiri stranke predvođene SDP-om, da će BDP u 2015. rasti pet posto sada se čini kao SF film. BDP nam je, naime, prema posljednjim podacima pao 12. kvartal zaredom. No je li baš sve tako crno i ima li ijedan dobar potez vladajućih tijekom protekle tri godine? Tportal je na tu temu razgovarao s ekonomistima: Željkom Lovrinčevićem s Ekonomskog instituta, Vedranom Pribičević sa Zagrebačke škole ekonomije i menadžmenta i Ivanom Lovrinovićem s Ekonomskog fakulteta

'Jedina je dobra stvar fiskalizacija jer je njome riješen dio sive ekonomije, ali to je kap u moru. Svi ostali procesi i dalje su loši i upućuju na raspad cjelokupnog sustava. Uz klasične makroekonomske pokazatelje koji su negativni, naš je problem to što nam se urušava i demografska statistika. Ono što se drugdje događa kroz desetljeća u Hrvatskoj se odvija rapidno', kaže Željko Lovrinčević

'Razina transparentnosti je tijekom posljednje tri godine sve lošija, a pritom je razina korupcije stabilna što je poražavajuće, poduzetnička klima je loša. Nelikvidnost je kao na početku krize, broj blokiranih građana se rapidno pogoršava. Struktura javnog sektora svodi se na to da je sam sebi svrhom: u njemu se ništa ne događa, nema razvojnih ili investicijskih projekata i samo si isplaćuju plaće', smatra Lovrinčević uz zaključak da je po svim objektivnim i mjerljivim pokazateljima riječ o 'najgoroj vladi tijekom posljednjih 50 godina na europskim prostorima bez pokušaja da se smijeni ili da se raspišu izvanredni izbori'.

Vedrana Pribičević navodi tri dobra poteza aktualne Vlade.

'Prvo, osnivanje Agencije za investicije i konkurentnost na čelu s Damirom Novinićem koji nije politički kadar. Njegov je tim uspio odblokirati određeni dio stranih investicija jer su ušli u direktne pregovore s lokalnom zajednicom koja je stvarala prepreke. Drugo je fiskalizacija koja je donijela puno koristi, a treće je uvođenje Centralnog obračuna plaća čime smo napokon dobili podatke o tome kako ravnatelji nekih agencija imaju veće plaće od ministara i slično', navodi Pribičević.

'Problem hrvatske ekonomije prvenstveno je političke prirode. Imamo situaciju 'state capture' ili državu u raljama političkih interesnih skupina od sindikata, branitelja do umirovljenika… Zbog njih ne možete provesti reforme. Nijedna vlada neće moći provesti reforme ako se ne pomiri da sigurno gubi na sljedećim izborima. Ova će ih vlada ionako izgubiti, no tu mislim na svjestan rizik da se naprave reforme zbog kojih ne možete računati na drugi mandat', kaže Vedrana Pribičević.

Prema njezinom mišljenju, predstečajne nagodbe leglo su korupcije i treba ih pod hitno ukinuti.

'Usto imamo problem institucija, od pravosuđa do javnih ustanova i bez njihove reforme nema oporavka', zaključuje Pribičević.

I Ivan Lovrinović se slaže da se fiskalizacija pokazala dobrim potezom, a ističe i da će odluka da obrtnici mogu platiti PDV po naplaćenom računu sigurno dati pozitivne rezultate.

'Naš se vanjski dug stabilizirao, no problem je u tome što ova je ova Vlada krenula u jače zaduživanje u inozemstvu čime se više povećava naš valutni rizik', upozorava Lovrinović.

'Javni je dug pak nabujao za 59 milijardi kuna otkako je Kukuriku preuzeo vlast. Iako je dijelom tome zaslužna drugačija metodologija izračuna (pripajanje HAC-a itd.), oni su zaslužni za barem trideset milijardi novog duga. Također, u prvoj su godini mandata smanjili deficit državnog proračuna s 11 na osam milijardi kuna. No u 2013. taj je deficit premašio 13 milijardi kuna!' navodi Lovrinović.

'Nije napravljen zaokret u gospodarskoj politici. Nezaposlenost je i dalje na visokoj razini. Tonemo u depresiju i valjamo se u blatu. Kukuriku koaliciju usto obilježava arogancija i bahatost i nikako ne žele surađivati s drugim ljudima. Nalazimo se u beskoncepcijskom stanju! Iduća godina s obzirom na to da je predizborna neće donijeti nikakve promjene', uvjeren je.

Smatra i da su neki potezi ove Vlade komični poput pripravnika za 1.600 kuna kojima se sada planira dati 2.400 kuna.

'Time se samo stvara privid smanjenja nezaposlenosti, radi se samo o stvaranju statističke predodžbe. Taj novac ionako plaćaju porezni obveznici', upozorava Lovrinović.
'Nama treba nova vlada. Ali nova vlada s novima ljudima kojih nema ni u HDZ-u niti u SDP-u! Optimist sam jedino ako na vlast dođu novi ljudi koji su stručni, etični i koji su domoljubi!' zaključuje Lovrinović.