veliki interes

Gotov je upis 'narodnih trezoraca', evo koliko su novca istresli Hrvati

27.02.2024 u 10:34

Bionic
Reading

Jučer je istekao rok za kupnju trezorskih zapisa za građane. Prema zasad dostupnim podacima, uplaćeno je više od 919,2 milijuna eura, rekao je u emisiji 'U mreži Prvog' Hrvatskog radija državni tajnik Ministarstva financija Davor Zoričić.

'Možemo reći da je interes jako velik. Bilo je blizu 45.000 zainteresiranih građana za obveznicu koju smo izdali za građanstvo, u studenom 36.600 za trezorske zapise i ovoga puta, prema podacima koje još uvijek nisu konačni, nešto više od 38.000 građana iskazalo je interes za trezorskim zapisima. Sve skupa to je i više od 110.000 građana. Kad bismo gledali populaciju stariju od 18 godina koja može ulagati u vrijednosne papire, to je 3,5% populacije u ovom relativno kratkom periodu', rekao je državni tajnik Ministarstva financija Davor Zoričić na Hrvatskom radiju.

Kazao je da su građani većinom odabrali dugoročne trezorske zapise. Danas od 9 do 11 sati trezorske zapise u drugom krugu moći će upisati i institucionalni ulagači.

Glavni ekonomist Hrvatske udruge poslodavaca, Hrvoje Stojić, ističe da je taj vid ulaganja zanimljiv i institucionalnim ulagačima.

'Kad gledamo instrument s fiksnim prinosom, onda vidimo da je ovaj prinos nudi određenu kamatnu razliku u odnosu na nekakva usporediva izdanja. Međutim, tu treba reći da cijelu priču treba gledati s aspekta očekivanog smanjenja kamatnih stopa, koje će Europska centralna banka u nekom trenutku započeti. Tako da, osim ovog kupona koji investitori prime, moguća je isto određena špekulativna dobit, ali u vrlo uskim okvirima. Što se tiče te imovinske klase, ona je u ovom trenutku zanimljiva', kaže.

Zoričić je objasnio i na što će biti iskorišten novac od trezorskih zapisa. 'Bit će iskorišten za pokrivanje deficita, ali i za refinanciranje postojećih vrijednosnih papira koji dospijevaju na naplatu, odnosno postojećih obveza. U idućoj godini deficit je planiran u iznosu od 4 milijarde eura, a 4 i pol milijarde eura dolazi na naplatu po ostalim vrijednosnim papirima koje je država izdala. Predviđeno je 8 milijardi novih zaduženja, od toga 4 i pol milijarde eura obveznica i oko jedne milijarde trezorskih zapisa', ističe Zoričić.