KIĆENJE LOVORIKAMA

Grčić i Šuker se koškaju oko zasluga za rast BDP-a

31.05.2016 u 11:53

Bionic
Reading

Prema prvim procjenama Državnog zavoda za statistiku, hrvatski bruto domaći proizvod u prvom kvartalu porastao je za 2,7 posto u odnosu na prvi kvartal 2015. godine. Sve to zahvaljujući bivšoj Vladi, poručuje SDP-ov Branko Grčić, no HDZ-ov Ivan Šuker smatra da je rast BDP-a posljedica ulaska Hrvatske u Europsku uniju

'To je šesti kvartal zaredom da bilježimo rast, što znači da smo napravili dobar posao. I to je druga najveća stopa. Sve što će se događati u prvoj polovici ove godine pripisujem radu bivše Vlade, a ono što će se događati u drugoj polovici bit će rad ove Vlade', pojasnio je nove podatke SDP-ov Branko Grčić.

Problem je sada, pojašnjava Grčić, 'nefunkcioniranje ove Vlade' i to će se, dodaje, odraziti na rezultate. 'Privatni sektor dobro radi, no država bi trebala raditi bolje', rekao je Grčić.

Za najnovije rezultate zaslužno je pet mjeseci rasta industrijske proizvodnje, ali i rast osobne potrošnje, do kojeg je, pojašnjava Grčić, došlo i zbog smanjenja poreznog opterećenja na plaće.

S čime su to oni zaslužili da to bude rezultat rada bivše Vlade, pita se HDZ-ov Ivan Šuker. 'Ovo je isključivo posljedica ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Ako pogledate da vam je najsnažniji indikator izvoz i osobna potrošnja, a za izvoz je isključivo zaslužno to što je Hrvatska ušla u Europsku uniju. Mnogi poduzetnici sada imaju mogućnosti koje nisu imali jučer da odu sami i ponude svoje usluge i proizvode i na taj način nastupaju na zajedničkom tržištu', rekao je Šuker.

Podsjetimo, prema prvim procjenama Državnog zavoda za statistiku, hrvatski bruto domaći proizvod u prvom kvartalu porastao je za 2,7 posto u odnosu na prvi kvartal 2015. godine.

DZS je priopćio kako je najveći doprinos povećanju obujma BDP-a ostvaren rastom izvoza roba, 9,4 posto.

Doprinos domaće potražnje bio je pozitivan (2,8 postotnih bodova). Među sastavnicama domaće potražnje najsnažniji pozitivan utjecaj na kretanje gospodarske aktivnosti prouzročen je rastom izdataka za konačnu potrošnju kućanstava.

Doprinos neto inozemne potražnje bio je negativan.

Porasle su i ostale najvažnije sastavnice BDP-a pa je tako državna potrošnja porasla za 0,6 posto dok su bruto investicije u fiksni kapital skočile 4,3 posto, a potrošnja kućanstava za 3,1 posto.