veliki projekt

Hrvatski gradić vijest je na svjetskoj burzi: Priča se o milijunskim ulaganjima

08.03.2024 u 23:32

Bionic
Reading

Slavonski gradić Slatina osvanuo je kao vijest na londonskoj burzi. Naime, britanska kompanija za energetiku objavila je će baš ondje početi s bušenjem na polju geotermalnih izvora. Taj veliki projekt osigurat će čistu i jeftiniju električnu energiju, a priču o tome napravio je reporter Dnevnika Nove TV Tin Kovačić

Iz velike tvrtke u Velikoj Britaniji koja se bavi energetikom došli su u Slatinu da bi još više širili svoje poslovanje. Već su završili prvu fazu bušenja koja pokazuje da ondje postoje velike količine geotermalne vode. Sljedeća faza bit će bušenje i to još četiri kilometra dublje, a onda će graditi veliku geotermalnu elektranu. Mještanima Slatine to puno znači.

"Sve što se proizvede i što bude izgrađeno u Slatini će biti na dobrobit građana. Tako da, hoće li to engleska firma graditi ili će graditi Kinezi, ali sve ostaje u Slatini i za našu djecu koja će tu nastaviti živjeti", rekao je stanovnik Slatine Robert Turkalj za Dnevnik Nove TV.

U gradskom poglavarstvu pozdravljaju ovaj projekt jer znaju da će im to značiti jeftiniju i ekološki čistu električnu energiju. Sastanak s investitorima već je dogovoren. "Svaki investitor nam je dobrodošao i svako radno mjesto je jako dobro, a u budućnosti smo kao Grad Slatina zainteresirani za toplinsko grijanje", pojasnio je Ilija Nikolić, zamjenik gradonačelnika.

Na svojim internetskim stranicama, Britanci su najavili da bi bušenje trebalo početi za šest mjeseci. Njime će se dodatno uvjerili da izvori geotermalne vode tamo uistinu i postoje jer ulog je velik – bušenje i elektrana koštaju oko 50 milijuna eura.

No, vjeruju u velik potencijal takozvanog Panonskog bazena, u postojanje izvora geotermalne vode, te da će iz cijevi u Slatini krenuti topla vodena para koja, procjenjuju, znači financijsku dobit od 14 milijuna eura godišnje.

Velik je novac već uložen, tako da ovaj projekt neće biti izmišljanje – tople vode.