turbulentna i neizvjesna godina

Intersnack Adria ove godine otkupljuje 19 tisuća tona krumpira

22.07.2020 u 14:56

Bionic
Reading

Tvrtka Intersnack Adria ove godine od lokalnih proizvođača s područja Hercegovca, Donjeg Miholjca, Međimurja i Slavonije planira otkupiti čak 19 tisuća tona krumpira za proizvodnju čipsa u tvornici u Hercegovcu, što je za 31 posto više nego lani, objavili su u srijedu iz te tvrtke

"Unatoč turbulentnoj i neizvjesnoj godini zbog globalne pandemije koronavirusa, i dalje nastavljamo podržavati lokalne proizvođače, a ovogodišnji planirani otkup industrijskog krumpira za proizvodnju snacka u tvornici čipsa u Hercegovcu čak je 31 posto veći u odnosu na 2019. godinu", kazao je direktor tvornice u Hercegovcu Josip Cvetko.

Lokalni uzgajivači krumpira, ističe, njihovi su dugogodišnji partneri i ta suradnja nadilazi puki poslovni odnos otkupa sirovine.

"Rast količine otkupa i uspješna suradnja isto je tako uvelike rezultat stručnosti naših kooperanata u uzgoju vrhunskih sorti krumpira, u čemu se posebno trudimo pomoći im pružanjem sustavne podrške i ulaganjem u njihovo znanje, razmjenu iskustava, stručnost i kapacitete", kaže Cvetko.

Intersnack Adria je tržišni lider u kategoriji slanih grickalica na hrvatskom tržištu te najveći otkupljivač industrijskog krumpira, i to zahvaljujući dugogodišnjoj suradnji s 30-ak lokalnih kooperanata te sustavnoj modernizaciji proizvodnog pogona i skladišnih kapaciteta tvornice u Hercegovcu, u što je investirano ukupno tri milijuna eura u zadnjih nekoliko godina.

Iz Intersnack Adria ističu kako u tvornici u Hercegovcu od 100 posto hrvatskog krumpira već niz godina proizvode prvi i vodeći hrvatski čips - Čipi Čips, proizvod s tradicijom od 1977. godine, a krumpir s hrvatskih polja od ove je godine glavni sastojak i internacionalnog brenda čipsa - Chio Chipsa, čiju su proizvodnju u Hercegovcu započeli u svibnju ove godine.

"Dodatno ulaganje u modernizaciju skladišta naš je primarni cilj u ovoj godini te smo upravo u procesu građenja novog skladišta gotove robe kako bi sve bilo na jednom mjestu - proizvodnja te skladištenje krumpira i gotove robe", kaže Cvetko.

U planu je, dodaje, i daljnji razvoj tvornice Hercegovac kao glavnog proizvodnog središta za ovu regiju, a prioritet ostaje i nastavak suradnje s lokalnim uzgajivačima krumpira.

Agro Puškarić najveći je kooperant Intersnacka Adria za nabavu sirovine na području općine Hercegovac, koji, uz krumpir, uzgaja i druge kulture (luk, češnjak, cikoriju, soju, pšenicu i mnoge druge), a vlasnik tvrtke Marijo Puškarić ističe kako je upravo korektan i partnerski odnos ključan za uspješnu dugogodišnju suradnju.

Puškarić kaže i kako, zahvaljujući dogovorenom otkupu i redovitim isplatama u rokovima, već sada može pravodobno i kvalitetno početi pripremati za iduću sezonu. "U ovim neizvjesnim vremenima to je iznimno važno za nas domaće poljoprivrednike jer, kao što je poznato, Intersnack sve otkupljuje od domaćih proizvođača", rekao je.

Inače, Intersnack, vodeći proizvođač snacka u Europi, je 2015. s tvrtkom Franck formirao joint venture partnerstvo te je nastala nova kompanija Adria Snack Company. Početkom 2018. Adria Snack Company odvaja se od Francka te u potpunosti postaje članica Intersnack grupacije, a od 19. studenog 2019. mijenja ime u Intersnack Adria, s novim sjedištem u Hercegovcu, podaci su s internet stranice Intersnack Adrie.