upozorenje stručnjaka

Kinezi tuku Amerikance u razvoju 5G tehnologije: 'Zaostajemo sve više, ako ne reagiramo, oni će biti lideri u budućnosti!'

19.02.2022 u 09:26

Bionic
Reading

Kina je daleko odmakla SAD-u u razvoju 5G tehnologije, upozorio je bivši izvršni direktor Googlea Eric Schmidt te pozvao Washington da pojača ulaganje u internetsku tehnologiju sljedeće generacije

Eric Schmidt i Graham Allison, politolog i profesor s Harvarda, u članku u Wall Street Journalu pozvali su administraciju Joea Bidena da joj 5G postane 'nacionalni prioritet', inače će, smatraju oni, Kina biti 5G lider u budućnosti.

5G je peta generacija mobilne mreže koja u odnosu na dosadašnju tehnologiju omogućava daleko veće brzine prijenosa podataka. Može biti temelj za naprednu industriju i vojnu tehnologiju. To je jedan od razloga zbog kojeg Kina ulaže velika sredstva u uvođenje 5G mreže, prenosi CNBC.

'5G brzine dovest će do novih otkrića u razvoju autonomnih vozila, aplikacija virtualne stvarnosti poput metaverzuma i drugih područja koja tek treba izumiti', napisali su Schmidt i Allison. 'Mnoge aplikacije mogle bi dati prednost obavještajnim agencijama neke zemlje i poboljšati njezine vojne sposobnosti.'

Schmidt i Allison upozoravaju da je prosječna brzina prijenosa podataka u Kini znatno brža od američke.

Kineska srednja brzina preuzimanja bila je nešto viša od 299 megabita u sekundi u trećem tromjesečju 2021. naspram 93,73 megabita u sekundi u SAD-u, prema Speedtestu, tvrtki koja mjeri brzine interneta.

Zabrinuti dvojac također ukazuje na to da je Huawei, najveći kineski proizvođač telekomunikacijske opreme, još uvijek dominantan na tržištu bez obzira na američke sankcije.

'Zaostajanje u 5G utrci znak je većeg neuspjeha Amerike da drži korak s Kinom u strateški važnim tehnologijama. Kina je također ispred SAD-u u visokotehnološkoj proizvodnji, zelenoj energiji i mnogim primjenama umjetne inteligencije', napisali su Schmidt i Allison.