plinski profiteri

Europa optužuje Ameriku da se bogati na njezinoj muci, ali na energetskoj krizi velik novac mlati ekipa iz našeg dvorišta

23.11.2022 u 19:37

Bionic
Reading

Ukapljeni prirodni plin (LNG) utovaren u tankere u američkim lukama košta gotovo četiri puta više s druge strane Atlantika. Europska unija je pod velikim pritiskom da ograniči cijene LNG-a kako bi obuzdala energetske troškove. Međutim mnoge kompanije koje se bogate preprodajom jeftinog američkog plina dolaze iz Europe

Europska komisija objavila je u utorak plan za ograničenje cijene plina, ali neke zemlje, predvođene Njemačkom, boje se da će LNG tankeri umjesto u Europu biti preusmjereni na druga tržišta.

Prema podacima najvećeg američkog izvoznika LNG-a, tvrtke Cheniere Energy, velik dio trgovine je u europskim rukama.

'Devedeset posto svega što proizvedemo prodaje se trećim stranama, a većina naših kupaca su europska poduzeća — talijanski Enel, španjolske tvrtke Endesa i Naturgy, britanski Centric i francuski Engie', rekao je Corey Grindal, izvršni potpredsjednik za svjetsku trgovinu u Cheniere Energyju.

Od svog ukupnog izvoza Cheniere je 70 posto poslao tankerima u Europu. Američka tvrtka prodaje svoj plin po shemi fiksne cijene koja se temelji na američkoj referentnoj cijeni, nazvanoj Henry Hub, a koja trenutno iznosi oko šest dolara za milijun britanskih termalnih jedinica (mmBtu), piše Politico.

U prosjeku cijena svih ugovora Chenierea iznosi 115 posto Henry Huba plus tri dolara, rekao je Grindal. To je otprilike 33 eura po megavatsatu (MWh). Za usporedbu, trenutna EU-ova referentna cijena, nazvana TTF, iznosi 119 eura po MWh. Jasno je da to nosi ogromnu dobit za sve koji preprodaju LNG na europskom veleprodajnom tržištu.

Unatoč strahovima da će ograničenje cijene plina u EU poslati tankere prema Aziji, što bi dovelo do nestašica na Starom kontinentu, iz Chenierea to opovrgavaju. Tvrde da ograničenje cijena neće utjecati na njihovo poslovanje s europskim kompanijama.

  • +15
LNG terminal Izvor: Cropix / Autor: Bozidar Vukicevic / CROPIX

'Naša bilanca potkrijepljena je dugoročnim ugovorima', istaknuo je Grindal. U biti Amerikanci poručuju da njihovi kupci sami odlučuju kamo šalju svoj dragocjeni teret i da to nema veze s njima.

Europski političari dosad su najviše kritizirali američke proizvođače LNG-a, a ne preprodavače iz svog dvorišta.

'U današnjem geopolitičkom kontekstu među zemljama koje podržavaju Ukrajinu postoje dvije kategorije koje se stvaraju na tržištu plina: oni koji skupo plaćaju i oni koji prodaju po vrlo visokim cijenama', rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron obraćajući se velikim industrijalcima prošli tjedan. 'Sjedinjene Države su proizvođač jeftinog plina i prodaju nam ga po visokoj cijeni. Mislim da to nije prijateljski.'

Macron je tom prilikom ignorirao činjenicu da je najveći vlasnik dugoročnih plinskih ugovora sa SAD-om nitko drugi nego francuski TotalEnergies. Financijski direktor kompanije Jean-Pierre Sbraire prošli mjesec je obraćajući se dioničarima istaknuo da tvrtka ima pristup do više od 10 milijuna tona američkog LNG-a godišnje, što je, poručio je, 'velika prednost za naše trgovce jer mogu arbitrirati između SAD-a i Europe'.

'S obzirom na cijenu LNG-a, svaki tanker vrijedi od 80 do 100 milijuna dolara. Kako smo u mogućnosti preusmjeravati ili arbitrirati između različitih tržišta, imamo vrlo učinkovit način za maksimiziranje vrijednosti koja dolazi iz tog posla. Novčani tok te veličine označava početak nove ere za kompaniju', poručio je Sbraire.

Španjolski Naturgy, koji s Cheniereom ima ugovor za oko pet milijuna tona LNG-a godišnje, također je ove godine zaradio gotovo pet puta više na trgovanju plinom u usporedbi s 2021., što je navedeno u polugodišnjem financijskom izvješću kompanije.

Dugoročni ugovori sa SAD-om nisu uvijek bili tako isplativi. Zapravo, od 2016. do najmanje 2018. kupci su uglavnom gubili novac, što je neke navelo da ih prodaju. Prije tri godine španjolska Iberdrola založila je svoj 20-godišnji ugovor s Cheniereom kod azijske tvrtke Pavilion Energy te ona sad zarađuje veliki novac.

Britanska Centrica pokušala je prodati svoj portfelj LNG-a 2020. godine. Sada ne samo da zahvaljuje nebesima što nije uspjela u tome, već potpisuje nove dugoročne ugovore, nedavno tako i 15-godišnji ugovor s američkim izvoznikom Delfinom, a koji počinje teći 2026. godine.

'Ovo je doista važan izvor dobiti za nas', rekao je nedavno dioničarima financijski direktor Centrica Chris O'Shea.

Za razliku od nekih proizvođača, naprimjer na Bliskom istoku, koji ograničavaju konačno odredište LNG-a na potrošače u Aziji i sprječavaju da se prodaje negdje dalje po višoj cijeni, američki plin mijenja vlasništvo čim se ukrca u brod.

'Možemo kontrolirati samo ono što možemo kontrolirati', lakonski zaključuje Grindal, izvršni potpredsjednik Chenierea.