ministar financija

Marić: Zbog popuštanja imamo 22 posto više fiskalizacije, no to i je dalje slabo

05.05.2020 u 17:48

Bionic
Reading

Ministar financija Zdravko Marić je nakon koalicijskog sastanka u Vladi rekao kako vidi određene pozitivne efekte mjera relaksacije što se gospodarstva tiče. Na pitanje očekuje li nas rebalans proračuna prije izbora, Marić je rekao da ga ne vezuje uz izbore.

"U okviru naših zakonom izglasanih mogućnosti imamo izmjene zakona o izvršenju državnog proračuna. Na samom početku izbijanja krize, kada smo išli s prvim paketom mjera, mijenjali smo zakon o izvršenju proračuna da si otvorimo mogućnost određenog manevarskog prostora'', rekao je Marić za N1 televiziju.

S kvalitetnim rebalansom, odnosno svime što se treba napraviti da se mjere koje nismo originalno planirali, dakle ključna mjera je potpora za isplatu djela plaća gospodarstvenicima, to je bilo izvršavano kroz preraspodjele, a sada je ideja da se to stavi u proračun kao takav. Samo u jednom mjesecu smo isplatili više od milijardu i petsto milijuna kuna, a u svibnju za travanj očekujemo i veći iznos jer je potpora veća", rekao je Marić i potvrdio da nisu razgovarali o datumu izbora.

"Ja sam se držao zadatka što se tiče proračuna i da to predstavim koalicijskim partnerima. Neke naznake možemo vidjeti od kada su krenule mjere relaksacije, prvi tjedan relaksacije donio je 22 posto viši iznos fiskaliziranih računa, no to je i dalje manje no prije. Vidi se da mjere relaksacije imaju pozitivan gospodarski efekt. No, daleko od toga da smo se vratili na razinu prošle godine", rekao je Marić.