alfa i omega kompanije

Marica Vidaković: Pivcima sam dala svoju funkciju na raspolaganje. Kraš ESOP se ne gasi

09.01.2020 u 10:23

Bionic
Reading

Ostaje li u Krašu nakon što su ga preuzela Braća Pivac i što će biti s Kraš ESOP-om otkrila je u intervjuu za tjednik Lider Marica Vidaković, prokuristica najveće domaće konditorske kompanije

Vidaković je izjavila kako joj nije bilo lako dok se vodila bitka oko Kraša između Braće Pivac i srpskog poduzetnika Nebojše Šaranovića.

'Svi kraševci, pa tako i ja, vrlo smo emotivno vezani za društvo Kraš, a pogotovo uz Kraš-ESOP, koji predstavlja jedinstveni primjer radničkog dioničarstva u Hrvatskoj. Mnogo je nas koji smo u Krašu proveli cijeli ili gotovo cijeli radni vijek, odrasli smo i živjeli s tom kompanijom i mnogo toga smo joj dali, stoga je razumljivo da nismo mogli biti ravnodušni u proteklom razdoblju, koje je bilo jedno od najturbulentnijih u cijelom postojanju Kraš - ESOP-a', rekla je Vidaković za Lider.

Ustvrdila je kako među članovima Kraš ESOP-a nije bilo sukoba već je velika većina odlučila prodati dionice Pivcima.

'Tih dana je bio bilo mnogo neprovjerenih i netočnih informacija u eteru pa tako i u vezi s potencijalnim sukobima i pritiscima u ESOP-u. Važno je istaknuti da se u Kraš ESOPU-u svaki član osobno izjašnjavao o svim strateškim odlukama u ESOP-u pa je tako bilo i u slučaju odluke o prodaji imovine, odnosno Kraševih dionica, i to s viskom postotkom od više od 98 posto ukupnih glasova. Naime, način djelovanja Kraš ESOP-a uređen je Društvenim ugovorom, sukladno kojem tijela Društva obavljaju dane im zadaće, što između ostaloga obuhvaća i informiranje članova Društva kao i njihovo odlučivanje o svim bitnim pitanjima za Društvo i poslovanje Društva. U skladu s tim, Skupština Društva je tijelo i mjesto na kojem se obavlja sva komunikacija i donose sve odluke koje bitno utječu na položaj Društva u vlasničkoj strukturi Kraša, a tako je bilo i u ovom slučaju. Jasno je da su sukobi bili samo medijsko napuhavanje i eventualno dizanje tenzija sa strane vanjskih sudionika nezadovoljnih takvih odlukama Skupštine Kraš ESOP-a', izjavila je Vidaković.

  • +8
Marica Vidaković Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Dodala je kako se Kraš ESOP do daljeg neće ugasiti te da u trezoru društva ima više od pet posto dionica koje je ono steklo radi daljnje prodaje zaposlenicima i koje je se jedino mogu upotrijebiti u tu svrhu.

'To je jedan od razloga zbog kojih ESOP ostaje živjeti. Poznato vam je da je većinski vlasnik i do sada javno podupirao radničko dioničarstvo i ostvarenje visokih radničkih prava što je još jednom pokazao sklapanjem Sporazuma o socijalnom partnerstvu. Isto je tako jasno da ESOP nikad više ne može imati važniju ulogu u odlučivanju na skupštini Društva. To je vrijeme iza nas', istaknula je Vidaković.

Što se tiče njezine sudbine u Krašu ona je u rukama većinskog vlasnika, odnosno Braće Pivac.

'Svoju sam prokuru dala na raspolaganje većinskom vlasniku već u prvim danima te sam spremna njegovu odluku prihvatiti bez obzira na to hoće li prokura biti opozvana ili ostavljena', rekla je Vidaković.