AGRARNI KRAJEVI

Ove europske regije najviše su ovisne o poljoprivredi, evo kako stoji Hrvatska

12.10.2023 u 12:41

Bionic
Reading

Oko 9,4 milijuna ljudi ili približno 4,5 posto ukupno zaposlenih u Europskoj uniji radilo je u sektoru poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, pokazuju podaci Eurostata za 2020. godinu

Sektor poljoprivrede, šumarstva i ribarstva i dalje je značajan izvor zapošljavanja, osobito u istočnim i južnim zemljama EU-a. Gledajući regionalne podatke, rumunjske regije Vaslui (61,7 posto) i Neamţ (51,4 posto) prijavile su najviše stope zaposlenosti u ovom sektoru.

Još 114 regija imalo je više od 16,5 posto svoje radne snage zaposlene u poljoprivredi, šumarstvu i ribarstvu, s koncentracijama u Bugarskoj, Grčkoj, Poljskoj, Portugalu i Rumunjskoj.

Među hrvatskim regijama, s 26,5 posto zaposlenih u ovom sektoru, prednjači Virovitičko-podravska županija, slijede Koprivničko-križevačka (21,8 posto), Bjelovarsko-bilogorska (21,6 posto) i Vukovarsko-srijemska županija (20,1 posto).

S druge strane, 137 regija u Europskoj uniji imalo je manje od pola posto svoje radne snage zaposlene u poljoprivredi, šumarstvu i ribarstvu.

  • +8
Izvor: EPA / Autor: Darek Delmanowicz

U apsolutnim brojkama, regije s najvećom zaposlenošću u poljoprivredi, šumarstvu i ribarstvu pretežno su bile u Rumunjskoj, s osam od 10 najvećih regija.

Najviše radne snage u poljoprivredi, šumarstvu i ribarstvu, 146.200 zaposlenih, imala je regija Iaşi u Rumunjskoj, a slijede je još četiri rumunjske regije s preko 100.000 zaposlenih svaka.

Osim rumunjskih regija, samo su još dvije dospjele među prvih 10 NUTS 3 regija s najvećim brojem zaposlenih u poljoprivredi, šumarstvu i ribarstvu: Sandomiersko jędrzejowski u jugoistočnoj Poljskoj i Almería u južnoj Španjolskoj.