šefica Ureda za ravnopravnost spolova

'Poslodavac na razgovoru ne smije postavljati privatna pitanja, to je protuzakonito!"

09.03.2020 u 19:21

Bionic
Reading

Helena Štimac Radin, ravnateljica Ureda za ravnopravnost spolova Vlade Republike Hrvatske, upozorila je kako poslodavac na razgovoru za posao ne smije postavljati privatna pitanja

Često pitanje na razgovoru za posao je planiraju li trudnoću. "Radili smo istraživanje prije par godina - proizašlo da je to raširena poruka. Takva pitanja su zabranjena zakonom i može se prijaviti takvog poslodavca", rekla je Radin za N1.

Pitanja iz privatne sfere - o udaji, razvodu i planiranju obitelji ne smiju se postavljati.

Istaknula je da su i zaposlene žene često diskriminirane, a samu diskriminaciju često je teško prepoznati.

"Neke šale koje djeluju bezazleno često su diskrminacija žena na radnom mjestu", govori.

Prema analizi Eurostata 12 posto muškaraca u Hrvatskoj sudjeluje u kućanskim poslovima. Zavod za statistiku donosi podatke prema kojima je jaz u plaćama između muškaraca i žena 11 posto, prema Europskoj komisiji je 10,5 posto, a prema Eurostatu nešto iznad sedam posto.

"Njemačka ima oko 22 posto, nek razvijenije zemlje imaju i veću razliku, jaz kod nas je ispod europskog prosjeka", ustvrdila je Radin.

Navela je i neke mjere koje će doprinijeti ravnopravnosti spolova - Europska komisija donijela je novu strategiju za ravnopravnost spolova za sljedećih pet godina, treba potaknuti očeve da idu na porodiljni i roditeljske sastanke, istaknuvši kako prvi puta imamo ženu na čelu Eropske komisije te da je važno podizati svijest o ravnopravnosti spolova.