TOP 10 prerađivača

Prerađivači mesa dobro se snašli u inflaciji, pogledajte tko je najviše zaradio

07.07.2023 u 06:27

Bionic
Reading

Vodeći hrvatski proizvođači i prerađivači mesa dobro su se snašli u inflacijskoj godini. Zahvaljujući rastu prodaje, ali i značajnom povećanju cijena mesa i mesnih prerađevina, ostvarili su rekordne poslovne rezultate, a vodeće mjesto učvrstile su kompanije Braće Pivac te ostvaruju gotovo polovicu prometa među 10 najvećih

Hrvatski proizvođači mesa i mesnih proizvoda čine gotovo četvrtinu udjela u prihodu cijele prehrambene industrije. U sektoru mesne industrije posluje oko 240 tvrtki, od čega su većina mali i mikro poduzetnici. Većinu tržišta pokriva deset velikih proizvođača, a predvodi ih Mesna industrija Braće Pivac.

Deset najvećih kompanija lani je ostvarilo 1,4 milijarde eura ukupnih prihoda, što je gotovo 30 posto više nego 2021. godine. Veći dio rasta prihoda posljedica je skoka cijena mesa i mesnih prerađevina, a manjim dijelom rezultat rasta prodaje. Rast prihoda pratili su povećani troškovi poslovanja, osobito sirovina i radne snage. Inflacijski uvjeti na kraju su ipak išli u prilog prerađivačima, na što ukazuje znatno povećanje profitabilnosti. Deset najvećih ostvarilo je dobit od gotovo 40 milijuna eura, što je za 10 milijuna ili 33,3 posto više nego godinu ranije.

Prošlu godinu obilježilo je daljnje jačanje poslovnog carstva Braće Pivac, čije su kompanije (MI Braća Pivac, PPK i Vajda) ostvarile 45 posto prihoda među 10 najvećih. Vrgoračka kompanija, koju su davne 1952. kao obrt pokrenuli otac Ante i sin Milenko Pivac, u posljednjih desetak godina izrasla je u najvećeg proizvođača i uvoznika mesa i mesnih prerađevina u Hrvatskoj. Uz snažan organski rast, Grupa Pivac, kojom danas upravljaju braća Ivica i Neven Pivac, preuzela je nekoliko kompanija iz branše (PPK, Vajda, Dalmesso). Osim na policama velikih trgovačkih lanaca, svoje proizvode nude u vlastitim mesnicama i maloprodajnim trgovinama diljem Hrvatske.

Od tri sastavnice Grupe Pivac lani je najbolje poslovao karlovački PPK, a zabilježio je rast prihoda od gotovo 40 posto, na 247,3 milijuna eura, i povećanje dobiti za gotovo tri puta, na 7,6 milijuna eura.

Glavni konkurent Braći Pivac je PIK Vrbovec u sastavu Fortenove. Unatoč rastu prihoda od 18,3 posto, vrbovečka tvrtka pala je na drugo mjesto, a potisnula ju je najveća tvrtka Grupe Pivac dostigavši prihod od 290 milijuna eura. PIK Vrbovec lani je utrostručio dobit, ali još uvijek zaostaje po profitabilnosti za Braćom Pivac. No vrbovečka tvrtka prednjači po izvozu - lani je na inozemnim tržištima prodala mesnih proizvoda u vrijednosti od 48,5 milijuna eura.

Među istaknutim dobitnicima je i varaždinska Koka u sastavu Vindije. Zadnja iz 'velike četvorke' s prihodima iznad 200 milijuna eura, Koka je prošle godine ostvarila rast ukupnih prihoda od 19,6 posto i najveći skok dobiti (+274%).

  • +2
Mesna industrija Gavrilović Izvor: Pixsell / Autor: Nikola Cutuk/PIXSELL

Sredinu ljestvice drži Gavrilović te posljednjih godina zaostaje po prihodima za vodećim prerađivačima. Gavrilović predvodi skupinu srednjih prerađivača čiji su prihodi manji od 100 milijuna eura. Petrinjskoj tvrtki lani su prihodi porasli za 12,3 posto, na 94,3 milijuna eura, a dobit joj je smanjena za 31,2 posto (na 4,2 milijuna eura). Unatoč osjetnom padu profita, Gavrilović još nadmašuje vodeće tvrtke u branši po neto profitnoj marži u visini od 4,47 posto. Za usporedbu, profitna marža MI Braće Pivac iznosila je 3,32 posto, a PIK-a Vrbovec 2,26 posto.

Inače, najvišu profitnu maržu (5,36%) ima proizvođač purećeg mesa Vindon te drži desetu poziciju. Tvrtka koja posluje u sastavu Vindije lani je podigla prihode za 20,8 posto, na 35 milijuna eura, a dobit joj je dosegnula 1,9 milijuna eura, uz rast od 130,7 posto.

Jedini gubitaš na listi najvećih je devetoplasirana Mesna industrija Ravlić jer je prošle godine, uz stagnaciju prihoda, ostvarila gubitak od 588 tisuća eura.

Najveći skok prihoda, od čak 44,9 posto (na 42,2 milijuna eura), u 2022. bilježi peradarska tvrtka Valipile, no u isto vrijeme poslovala je s minimalnom dobiti. U brzorastuće tvrtke uvrstila se i Perutnina Ptuj, dio slovenske peradarske grupacije, s rastom prihoda od 37,2 posto na 70 milijuna eura. Sedmoplasirana kompanija ostvarila je 3,6 milijuna eura dobiti, uz godišnji rast od 145,2 posto.

Prosječna neto plaća u najvećim tvrtkama za proizvodnju i preradu mesa lani se kretala oko 818 eura, pri čemu su natprosječne plaće imali radnici u kompanijama grupe Pivac, Gavriloviću i Vindonu. Prosječna plaća u Mesnoj industriji Vajda dosegnula je najvišu razinu – 999 eura – a na drugoj su strani najslabije plaćeni radnici u Valipileu, gdje prosjek plaće iznosi 668 eura.

I na kraju treba spomenuti da se među vodećim proizvođačima mesa i mesnih prerađevina nalazi i Podravka, ali za razliku od onih uvrštenih na listu, proizvodnja mesnih prerađevina koprivničkoj je kompaniji samo jedna od djelatnosti te dostupni podaci o prihodima i dobiti nisu usporedivi.