ŠUKER O PROCJENI EK-A

'Prognozirani rast je u granicama statističke pogreške'

05.05.2015 u 13:45

Bionic
Reading

Europska komisija u utorak je blago povećala procjenu gospodarskog rasta za ovu godinu u Hrvatskoj u odnosu na prethodne prognoze, s 0,2 na 0,3 posto, a za sljedeću godinu s jedan na 1,2 posto. Procjenu EK-a komentirao je i bivši ministar financija i HDZ-ov saborski zastupnik Ivan Šuker

Nekadašnji ministar financija i saborski zastupnik HDZ-a Ivan Šuker, komentirajući procjenu EK-a da će hrvatsko gospodarstvo u ovoj godini zabilježiti rast od 0,3 posto, kazao je da je EK nažalost potvrdila ono što oni u HDZ-u govore već mjesecima, da će se dogoditi neki rast, ali ne zbog rada aktualne Vlade, nego zbog pozitivnog međunarodnog okruženja.

'Budimo realni, i taj je najavljeni rast u granicama statističke pogreške', kazao je Šuker.

HDZ-ovac je naglasio da Vladu treba brinuti deficit 'što je logično jer ako imate veliki deficit, onda nas rast vanjskog duga gura u crnu zonu'.

Šuker je upozorio da je po njemu najvažnije to što se neće dogoditi rast zaposlenih u iduće dvije godine, a ako nema rasta zaposlenih, onda nema ni punjenja proračuna ni rasta BDP-a.

Podsjetimo, Europska komisija u utorak je blago povećala procjenu gospodarskog rasta za ovu godinu u Hrvatskoj u odnosu na prethodne prognoze, s 0,2 na 0,3 posto, a za sljedeću godinu s 1 na 1,2 posto.

'Očekuje se da će hrvatsko gospodarstvo rasti u 2015. godini po skromnoj stopi od 0,3 posto. Marginalni pomak od 0,1 posto u odnosu na prethodne prognoze može se pripisati poboljšanim izgledima za rast u trgovačkim partnerima Hrvatske', navodi Komisija u svojim prognozama dodajući da se taj pozitivan vanjski utjecaj djelomično poništava zbog dodatnih mjera na fiskalnoj konsolidaciji.