promjena plana

Putin: Tko od petka ne bude plaćao u rubljima, neće dobiti ruski plin. Iz Njemačke i Francuske stigao ekspresan odgovor

31.03.2022 u 15:32

Bionic
Reading

Rusija će razvrgnuti sve ugovore za isporuku plin ako kupci ne budu plaćali u rubljima, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin, a javlja Bloomberg

Dodatno, turska agencija Anadolu javlja da je Putin naložio svim kupcima da otvore račune u ruskim bankama i da od petka, 1. travnja isporučeni plin počnu plaćati u rubljima.

Putinova izjava nije posve jasna jer je njegov glasnogovornik Dmitri Peskov ranije danas rekao da europski kupci neće morati prijeći na rusku valutu već sutra jer je to 'dugotrajan proces'.

Plaćanja plina bi se trebala vršiti preko banke Gazprombanka koji nije isključen iz međunarodnog sustava plaćanja SWIFT.

Iako je iz Berlina sinoć stigla vijest da će Njemačka, najveći kupac ruskog plina, nastavit plaćati u eurima ili dolarima, čini se da je Putinovo obećanje kancelaru Scholzu bilo lažno.

Stoga je njemački ministar gospodarstva Robert Habeck rekao je da još nije vidio novu odredbu koju je potpisao Putin, dodajući da je Njemačka spremna na sve scenarije, pa i na prekid dotoka ruskog plina u Europu.

'Zbog toga ćemo biti siromašniji, ali cijena je mala u usporedbi s Ukrajinom, rekao je Habeck.

Francuski ministar financija Bruno Le Maiure rekao je da su Francuska i Njemačka odbile zahtjev Rusije.

Talijanski premijer Mario Draghi također je izjavio da je mu je Putin osobno rekao kako Italija može nastaviti plaćati plin u rubljima.