OPASNA UCJENA

Putin zavrće plinsku pipu Poljskoj i Bugarskoj. Mogu li oni to preživjeti i koje su im alternativne opcije?

27.04.2022 u 20:21

Bionic
Reading

Poljska i Bugarska prve su se našle na udaru Putinovih sankcija najavljenih prošlog mjeseca, kada je izdao naređenje 'neprijateljskim' zemljama da plaćaju plin u rubljima

Ruski energetski div Gazprom potvrdio je da je prekinuo sve isporuke plina Bugarskoj i Poljskoj nakon što su obje zemlje odbile plaćati plin u rubljima. U priopćenju objavljenom u srijedu ujutro tvrtka je rekla da usluge neće biti obnovljene sve dok se uplate ne izvrše u ruskoj valuti.

Nakon vijesti o obustavljanju isporuke poljsko ministarstvo za klimu priopćilo je da je opskrba energijom zemlje sigurna. Ministrica Anna Moskwa rekla je da nema potrebe povlačiti plin iz rezervi te da neće biti redukcija.

Iz bugarskog ministarstva za energetiku priopćili su da s državnim plinskim tvrtkama poduzimaju korake za pronalaženje alternativnih aranžmana za opskrbu prirodnim plinom, napominjući da za sada nisu potrebna ograničenja u potrošnji.

Cijena prirodnog plina na nizozemskoj burzi u srijedu je skočila više od 10 posto, dostigavši trotjedni maksimum na 117 eura po megavatsatu. Odluka Gazproma o prestanku isporuke dok ove dvije zemlje ne prihvate plaćanje u rubljima izazvala je bojazan da bi se iste mjere mogle primijeniti na druge europske zemlje.

Članice Europske unije više puta su odbile zahtjev Kremlja za isplatama u rubljima, ali konačna odluka o tome kako se nositi s tim zahtjevom tek treba biti definirana.

Bugarska je trenutno u najvećim problemima jer oko 90 posto plina uvozi iz Rusije. Od početka ruske invazije na Ukrajinu ova zemlja grozničavo traži alternativne dobavne pravce za plin kako bi smanjila ovisnost o ruskim energentima.

OŠTRA REAKCIJA

Von der Leyen: Ovo je ucjena, planiramo koordiniran odgovor EU-a

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen osudila je Rusiju zbog pokušaja 'ucjenjivanja' Europe. 'Ovo je neopravdano i neprihvatljivo. I to još jednom pokazuje nepouzdanost Rusije kao dobavljača plina. Spremni smo za ovaj scenarij. U bliskom smo kontaktu sa svim državama članicama. Radili smo na tome da osiguramo alternativne isporuke i najbolje moguće razine skladištenja u cijeloj Uniji', izjavila je predsjednica EK.

Von der Leyen ističe da je EU napravio planove za izvanredne situacije te da se u Bruxellesu vode krizni razgovori i sastanak koordinacijske skupine za plin. 'Planiramo koordiniran odgovor EU-a. Također ćemo nastaviti raditi s međunarodnim partnerima kako bismo osigurali alternativne tokove. I nastavit ćemo raditi s europskim i svjetskim čelnicima kako bismo osigurali opskrbu Europe energijom.'

U potrazi za novim dobavljačima Bugarska se okrenula Grčkoj i Turskoj. Za dva do tri mjeseca trebala bi biti dovršena izgradnja interkonektora s Grčkom, putem kojeg bi od konzorcija Shah Deniz Bugarska dobivala milijardu kubičnih metara plina iz Azerbajdžana. Ostatak od oko dvije milijarde kubičnih metara trebao bi doći s LNG terminala u Turskoj i transbalkanskim plinovodom iz Rumunjske.

Poljska je manje ugrožena od Bugarske jer je u posljednjih nekoliko godina značajno diversificirala dobavljače plina. Posljednjih godina smanjila je svoju ovisnost o Rusiji i sada kupuje ukapljeni plin iz Katara, a cjevovodi povezuju zemlju s europskim tržištem.

Poljska državna plinska tvrtka PGNiG u prvom tromjesečju ove godine od ruskog Gazproma kupila je 53 posto svog uvoza, ali zemlja ima alternativne izvore opskrbe, uključujući terminal za ukapljeni plin (LNG) u Swinoujscieu.

Osim toga, 1. svibnja otvara se novi dio plinovoda s Litvom te će Poljskoj omogućiti pristup plinu s litavskog LNG terminala. U pripremi je i novi plinovod za dopremanje plina iz Norveške, poznat kao Baltički tok, koji bi trebao početi s radom u listopadu. Do kraja godine očekuje se dostizanje punog kapaciteta, čime bi se zamijenile sve isporuke iz Rusije.

Iz državne kompanije PGNiG izvijestili su da je njihovo podzemno skladište plina popunjeno gotovo 80 posto, a kako se ljeto približava, potražnja je sve manja.