Gospodarski forum u rimu

Robna razmjena s Italijom se oporavlja, izvoz je porastao 30 posto

25.05.2022 u 10:01

Bionic
Reading

Hrvatski izvoz u Italiju porastao je za 30 posto, nakon što je zbog pandemije 2020. zabilježen velik pad gospodarske suradnje između Hrvatske i Italije. Na gospodarskom forumu u Rimu raspravljalo se o poslovanju Italije i Hrvatske

'Dobri temelji mogu preživjeti sve. Tako vidim odnos između Hrvatske i Italije u poslovanju. U 2020. smo svjedočili jačem padu gospodarske suradnje zbog pandemije, no kada pogledamo brojke sada, to je već druga priča', rekao je predsjednik HGK Luka Burilović na današnjem gospodarskom forumu u Rimu u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i Talijanskog ureda za vanjsku trgovinu (ITA), na kojem je sudjelovalo više od 90 hrvatskih i talijanskih tvrtki, održanom u sklopu petog sastanka Koordinacijskog odbora ministara Hrvatske i Italije.

IT sektor u Italiji sve više poprima stratešku ulogu, a posebnu važnost ima devet tehnoloških hubova diljem zemlje. Usluge u IT-ju bilježe rast od 7.3 posto u 2021. i vrijednost od 24,8 milijardi dolara. Do 2025. žele povećati broj studenata u IT-ju tri puta te udvostručiti broj big data tvrtki, kao i udvostručiti broj tvrtki koje koriste big data tehnologije te zapošljavanje IT stručnjaka u malim i srednjim tvrtkama. Inače, po DESI Indeksu koji procjenjuje digitalizaciju gospodarstva i društva, Hrvatska i Italija su rame uz rame među zemljama EU, na 19. i 20. mjestu. Nastavkom digitalne transformacije u Italiji očekuje se povećana potražnja za softverom u javnom i privatnom sektoru.

Na panelu o perspektivama hrvatskog i talijanskog IT-ja uz moderiranje potpredsjednika HGK Tomislava Radoša sudjelovale su tvrtke Ericsson Nikola Tesla, Span, Poslovna Inteligencija, Asseco SEE, M Plus Croatia i Infobip.

U pogledu poslovnih potencijala s Italijom iz tvrtke Ericsson Nikola Tesla, vodećeg hrvatskog izvoznika znanja, kažu da su posebno zainteresirani za suradnju u području inovativnih informacijsko-komunikacijskih rješenja koja omogućuju digitalnu transformaciju društva i industrija, posebice u domeni eZdravstva.

M Plus Grupa, dinamična hrvatska kompanija koja je u posljednjih nekoliko godina ostvarila značajan rast te postala vodeći pružatelj BPTO usluga u Europi, vidi veliki potencijal za daljnji razvoj partnerstva s talijanskim kompanijama. Kao tvrtka koja uspješno integrira dinamične industrije kontaktnog centra, informacijskih tehnologija i usluge zapošljavanja, nudi tailor made rješenja vodećim globalnim kompanijama i njihovim korisnicima diljem svijeta.

Uz panel o IT-ju i digitalizaciji, u sklopu gospodarskog foruma održan je i panel na temu industrijskih procesa i prerade hrane, u kojem su sudjelovali i predstavnici Zvijezde Plus i Podravke te panel na temu infrastrukture i mobilnosti, gdje je svoje poslovanje predstavio i AD Plastik, koji je na forumu sudjelovao s ciljem jačanja suradnje s talijanskom automobilskom industrijom. Inače, početkom ove godine ugovorili su nove poslove sa Stellantis Grupom za europsko tržište vrijedne 71,5 milijuna eura.