situacija im se pogoršala

Ruski turisti kukaju: Hrvatska kao lijepo pakiranje loših bombona

27.06.2017 u 18:15

Bionic
Reading

Novinari portala RBTH Hrvatska porazgovarali s 19 ruskih turista na odmoru u Hrvatskoj. Većina njih se izjasnila da se Hrvatska kao turistička destinacija u odnosu na prethodne godine pogoršala

Mlada majka Anna Jaroš puno je puta bila u Hrvatskoj, moglo bi se reći da je bila zaljubljena u nju, međutim, 2017. godine se jako razočarala: 'Hrvatska je u 2017. godini kao lijepo pakiranje neukusnih bombona'. Na fotografijama je sve lijepo, a u stvarnosti su apartmani užasni, plaže pretrpane, usluga u kafićima loša. I sve bi to bilo u redu kada ne bi koštalo kao suho zlato.

No, radi ravnoteže dobra i zla u svijetu, treba dodati i pluseve: kao prvo, kava i kokteli u kafićima su ukusni, kao drugo, djetetu se sve jako sviđa (nikad nisam vidjela da je žohar koji se koprca u kafiću izazvao toliko oduševljenja), kao treće, zbog mora se isplate svi problemi. 

Polina Koroljkova u Hrvatsku dolazi svake godine, no smatra da 'u Hrvatskoj postoje pretrpana i ne baš čista mjesta. Upravo zato izbjegavamo plaže u velikim gradovima – ne samo u Hrvatskoj, već svugdje. U Hrvatskoj nisam vidjela ni jednu prljavu betonsku plažu, iako sam obalom prošla nekoliko puta i bila na petnaest otoka'.

Za Polinu Hrvatska ne ostavlja dojam zemlje koja je skuplja od susjedne Crne Gore, koja je, po njezinom mišljenju, puno prljavija. 'Što se tiče cijena, cijena trajekta, osobito ako ste s automobilom (naš slučaj), restorana visoke kvalitete. Apartmani su primjereni svojoj cijeni. Nisu jeftini, ali su dobri…'

Oleg Bragin, programer i otac dvoje male djece, već drugi put odmara u Hrvatskoj. Ove su godine posjetili Mali Lošinj i odsjeli u obiteljskom hotelu u kojem postoji usluga 'all inclusive'.Oleg ima još jednu zamjerku. 'Meni je, kao programeru, jako važan dobar internet, no u hotelima postoje veliki problemi s internetom.'

'Ovdje gotovo da nigdje ne postoji klasični 'all inclusive' - odmor na kojem možete bezbrižno ležati čitav dan na plaži dok vam donose koktele moguć je, ali ne u svakom hotelu niti u svakom gradu, kaže Marija Maslovskaja, novinarka časopisa o turizmu.

'U Hrvatskoj gotovo da nema hotela s pet zvjezdica. Ako putujete duž obala otoka Kos, Krf, po Turskoj i Egiptu, naići ćete na mnoštvo 'petica'. S druge strane, u Poreču nema niti jedne: postoji nekoliko jakih 'četvorki' i puno 'trojki'. Što južnije idete, to ste bliže skupim odmaralištima u Splitu i Dubrovniku i broj petica se povećava. No takvi hoteli koštaju nekoliko puta skuplje nego oni u Turskoj i Egiptu', kaže putnik i fotograf Kirill Blohin. 

Više o temi pročitajte OVDJE