dug prema veledrogerijama

Šef HZZO-a: Prijeti nam nestašica lijekova, ali smatram da ćemo se uspjeti dogovoriti

22.10.2020 u 08:42

Bionic
Reading

Ravnatelj HZZO-a Lucian Vukelić, rekao je u emisiji U mreži Prvog da prema trenutnim podacima nestašica lijekova prijeti, ali da je to samo prijetnja. Kako kaže, u sustavu ne bi smjelo doći do toga da lijekova nedostaje

- Smatram da ćemo uspjeti postići dogovor. U dugu smo svi mi, ali i ustanove koje su stvorile taj dug, naglasio je.

Predstavnik udruženje veledrogerija Tomislav Kulić, istaknuo je kako je trenutno potpuno obustavljena ili značajno reducirana isporuka lijekova za više od 30 bolnica, javlja HRT.

- Ovo je povijesno najveći dug dobavljačima lijekova, a radi se o 5 milijardi kuna, od čega 4,3 milijarde dolazi iz bolnica, a 700 milijuna iz ljekarničkog dijela, istaknuo je i dodao kako od 60 bolnica u Hrvatskoj njih 50 plaća nakon više od godinu dana i da u Hrvatskoj gotovo i da nema ustanove koja plaća u zakonskim rokovima.

Ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik Marijo Bekić, rekao je kako bolnica ima zaliha lijekova nekih više, a nekih manje.

- Za sada nemamo namjeru reducirati ni operativni, a ni dijagnostički program, a što se tiče zaliha, one su za neko vrijeme dostatne, naglasio je Bekić.

Ravnatelj KBC-a Rijeka Alen Ružić, istaknuo je kako KBC-a Rijeka, unatoč velikim izazovima u poslovanju, je u prihvatljivim rokovima plaćanja.

- U poslovanju nastojimo maksimalno povećati prihode i unatoč Covidu uspijevamo ispuniti sve ugovorne obveze prema HZZO-u, rekao je i dodao kako KBC pokušava reducirati rashode koliko je to moguće.