VELIKE RAZLIKE

Skupa vam je vožnja? Usporedili smo cijene vožnje taksijem u Zagrebu i drugim metropolama

16.05.2024 u 06:51

Bionic
Reading

U posljednjih petnaestak godina liberalizacija cijena vožnje taksijem donijela nam je znatno bogatiju ponudu i pristupačniju uslugu. Provjerili smo kako se kreću cijene standardnih usluga koje nude prijevoznici u Zagrebu i usporedili ih s onima u drugim europskim metropolama

U posljednje vrijeme mediji su u nekoliko navrata izvještavali o pritužbama građana na cijene vožnje taksijem u Zagrebu. Riječ je o uslugama prijevoznika koji imaju znatno više cijene od standardnih na tržištu.

Kako cijena prijevoza taksijem više nije ograničena zakonom, svaki prijevoznik ima pravo formirati svoj cjenik, a on mora biti dostupan korisnicima. Da biste izbjegli zamke, morate biti oprezni i prilikom naručivanja provjeriti cijenu.

Stoga je najbolje koristiti aplikacije pouzdanih prijevoznika jer nude mogućnost da unaprijed vidite koliko će vas vožnja koštati i kojom ćete rutom ići.

Korištenje usluga zagrebačkih taksista pristupačno je za prosječnog potrošača jer cijene vožnje taksijem u hrvatskoj metropoli ne odskaču mnogo od onih u glavnim gradovima susjednih država.

Prema podacima globalne platforme Numbeo, prosječna cijena prijevoza taksijem u Zagrebu iznosi 0,90 eura po kilometru, uključujući dva eura za polazak. Po cijenama vožnje Zagreb je najbliži Ljubljani (1,09 eura po kilometru) i Beogradu (0,82 eura po kilometru), pri čemu ljubljanski taksisti naplaćuju nešto nižu tarifu za start (1,95 eura), a beogradski malo višu (2,30 eura). Zagreb ima najpovoljniju tarifu za čekanje, a ona u prosjeku iznosi sedam eura po satu. U Ljubljani se plaća približno 17 eura, a u Beogradu 10,24 eura.

Među promatranim gradovima najpovoljnije cijene su u Skoplju, u kojem ćete za vožnju platiti gotovo upola manje nego u Zagrebu. Uz Skoplje, osjetno povoljniji od Zagreba su Podgorica, Varšava i Sarajevo (od 0,60 do 0,77 eura po kilometru).

Malo skuplje nego u Zagrebu platit ćete vožnju u Budimpešti (1,14 eura po kilometru) i Pragu (1,19 eura po kilometru). Znatno više cijene su u zapadnoeuropskim metropolama. U Berlinu prosječna cijena iznosi 2,36 eura po kilometru, a u Beču 1,61 euro po kilometru. Pri tome su tarife za polazak i čekanje višestruko više.

Na globalnoj razini vožnja taksijem najskuplja je u Zürichu, u kojem ćete platiti paprenih 4,40 po kilometru uz 7,70 eura za start. Sat čekanja koštat će vas astronomskih 88 eura.

S druge strane, najpovoljnije ćete proći u filipinskoj prijestolnici Manili, gdje ćete vožnju platiti samo 0,23 eura po kilometru, a sat čekanja koštat će vas tek 2,4 eura.